Atrakcí Břeclavi se stane park architektonických miniatur

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
24.09.2008 10:10
Břeclav

Dianin chrám
Břeclav - V Břeclavi by měl být do příští letní sezony postaven park miniatur, který představí všech přibližně 20 architektonických památek Lednicko-valtického areálu. Projekt bude financovat tamní radnice, která je na něj připravena uvolnit kolem deseti milionů korun. Dokonale propracované zmenšeniny staveb by měly stát pod širým nebem v parku břeclavského zámku.
    "V nejbližších dnech vypíšeme výběrové řízení na dodavatele tohoto projektu," řekl dnes ČTK tajemník břeclavské radnice Dalibor Neděla. Náročnější než výroba kopií staveb bude jejich detailní počítačová vizualizace, která poslouží jako předloha.
    Břeclav je vstupní branou do Lednicko-valtického areálu. Projektem chce vytvořit novou turistickou atrakci a zároveň přilákat návštěvníky do parku zámku, který se opravuje.
    Lednicko-valtický areál se rozkládá na 185 kilometrech čtverečních. Je to krajina plná památek a rybníků upravená v anglickém stylu. Areál nechali vytvořit příslušníci šlechtického rodu Lichtenštejnů. Od roku 1997 je na seznamu památek UNESCO.
    Kromě vyhlášených zámků v Lednici a Valticích v něm stojí asi 20 dalších mimořádných historických staveb. Patří k nim například Obelisk, Minaret sloužící jako vyhlídková věž, romantická zřícenina Janohrad, kolonáda Rajstna a mnohé další objekty.
    S nápadem na stavbu parku miniatur přišel břeclavský starosta Dymo Piškula po návštěvě partnerského města Břeclavi - Anrychówa v Polsku, kde stojí obdobný park s miniaturami staveb.
    Asi nejznámější park miniatur staveb je v Bruselu. V parku Mini Europe jsou v belgické metropoli miniatury významných staveb kontinentu. Své "zastoupení" v něm má každá ze zemí Evropské unie. Je v něm 300 objektů zpracovaných do nejmenších detailů. V Česku je soubor miniatur významných staveb k vidění v Ostravě.
0 komentářů
přidat komentář