Zastupitelé rozhodli o prodloužení metra na ruzyňské letiště

Vložil
ČTK
18.09.2008 17:25
Praha

Praha - Pražští zastupitelé dnes rozhodli o změnách územního plánu, které umožní prodloužení trasy metra A na ruzyňské letiště. Současný územní plán totiž stavbu neumožňuje. Se změnami už dříve souhlasila městská rada, zastupitelstvo dnes jejich návrh potvrdilo.
    Trasa z Dejvic do Ruzyně bude dlouhá necelých 13 kilometrů a bude zahrnovat devět nových stanic. Náklady budou i s vlaky odhadem asi 19,4 miliardy korun. Stavět by se mělo začít koncem příštího roku.
    První úsek by mohl být hotov v roce 2014. Bude dlouhý zhruba šest kilometrů a vlaky budou zastavovat ve stanicích Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. U zastávky Veleslavín vznikne navíc přestupní terminál, u kterého bude vybudováno parkoviště P+R a který bude napojen na další pražskou i příměstskou hromadnou dopravu.
    V druhé etapě, jejíž dokončení metropole předpokládá kolem roku 2017, bude trasa A metra jezdit přes stanice Bílá Hora, Dědina a Dlouhá míle, kde bude další přestupní terminál pro oblast Kladenska. O rok později by měla být podzemní dráha dovedena k letišti, zastávka bude i na starém letišti.
    Ve hře je stále i rychlodráha mezi Prahou a Kladnem, která povede rovněž přes ruzyňské letiště a hotova by měla být do roku 2014. Dráha by měla vést z Masarykova nádraží do Kladna v trase Buštěhradské dráhy s odbočkou k letištním terminálům.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dotaz k řešení POV prodloužení metra A
Ing. Zdeněk Němeček
29.01.09 03:21
Ono to není tak legrační,
emil
30.01.09 10:53
zobrazit všechny komentáře

Související články