Stavba nové odbavovací haly karlovarského letiště je v půli

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
18.09.2008 11:20
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Nová odbavovací hala karlovarského letiště už má hotovou základní nosnou konstrukci a začíná se pracovat na zastřešení. Zkušební provoz by měl v hale za 98 milionů korun začít v prosinci, zatím stavba atypické budovy ve tvaru trupu letadla bez křídel pokračuje podle harmonogramu, potvrdili zástupci dodavatele na dnešním kontrolním dni.
    "Na rozdíl od předchozí stavby, která probíhala přímo za provozu, nová hala se staví, aniž by nějak nerušila provoz letiště," konstatoval ředitel letiště Václav Černý.
    Nová hala nabídne výrazně vyšší pohodlí pro cestující. Zvětší se veřejné prostory, zvýší se počet odbavovacích míst ze čtyř na šest a později na osm. "Špičková hodinová kapacita dosáhne 200 až 250 odbavených cestujících za hodinu, což odpovídá třem až čtyřem letadlům současně," doplnil hejtmanův náměstek Jan Zborník.
    Nárůst kapacity odbavovací haly je základní podmínkou pro další růst letiště a navyšování počtu letů. "Než začala první část přestavby, jsme mohli mluvit o kapacitě asi 60.000 lidí, po dostavbě prostor pro splnění podmínek schengenského prostoru se pohybujeme s kapacitou 150.000 až 200.000 cestujících a po dostavbě této haly by kapacita mohla být asi 400.000 až 500.000 cestujících," řekl ČTK Černý.
    Hlavní výnosy letiště plynou z  pravidelných letů Českých aerolinií a ruského Aeroflotu mezi Karlovými Vary a Moskvou. Letošní zimní sezona by měla přinést další navýšení počtu letů, z  loňských čtyř na šest.
    Kromě letů do Ruska letiště zejména přes letní sezonu využívají cestovní kanceláře pro charterové lety. Podle hejtmana Josefa Pavla se ale napřesrok začne jednat s Lufthansou o napojení na letiště Frankfurt. "To by výrazně usnadnilo cestování lidem z kraje a okolí, už by nemuseli cestovat přes Prahu," dodal Pavel.
0 komentářů
přidat komentář