Repríza výstavy NEW FACE OF PRAGUE

současná pražská architektura po roce 1989

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
17.09.2008 17:15
FOR ARCH

19. mezinárodní stavební veletrh
Veletržní areál Letňany, Praha

kurátoři/
Dan Merta, Klára Pučerová

grafika/
Robert V. Novák, Tomáš Brichcín

texty/
Dan Merta, Klára Pučerová, Petr Pištěk, Dominik Herzán

trvání výstavy/
23/9-27/9/08

pod záštitou/
Markéta Reedová, náměstkyně primátora hl. m. Prahy
Milan Jančík, starosta MČ Praha 5
Michal Tuček, radní MČ Praha 5

spolupořadatel/
MČ Praha1

za podpory/
Ministerstvo kultury České republiky
Hlavní město Praha
Městská část Praha 5
Česká centra
Nadace české architektury

generální partner/
ING Real Estate Development

hlavní partner/
Canon
Passerinvest Group

partneři/
Real Estate Karlín Group
PSJ
ECM
Café Emporio
Zumtobel
J&T Real Estate CZ
Central Park Praha
Barrisol
Dynamo
AFI EUROPE Czech Republic

mediální partneři/
Architekt, e-Architekt, Archiweb, Projekt, ASB, Respekt, Estate, Radio 1

Praha se od počátku devadesátých let stala jednou z nejdůležitějších evropských metropolí, v rámci turistického ruchu můžeme hovořit v intencích světových. Dynamika rozvoje se stále zvyšuje, což dokládá poslední bienále architektury v Benátkách, které je zaměřeno na urbanismus a neřízený rozvoj metropolí světa. V rámci jednoho z výzkumů patří Praha mezi světové metropole, které čeká jeden z největších růstů. Je samozřejmě otázkou, jak se tento rozvoj bude vyvíjet a jakým směrem, zda pozitivně s potřebami obyvatel metropole či pouze developerskými ambicemi. Praha se stále vyvíjí, vznikají nové a nové projekty, je zde však otázka, jak moc jsou kvalitní. Na kvalitu současné architektury lze pohlížet subjektivně, je však třeba dodat, že se úroveň zvyšuje a Praha se přibližuje standartu evropského rozvoje především v oblasti obytných souborů.
Výstava připravená Galerií Jaroslava Fragnera (po dobu letních prázdnin bude galerie v rekonstrukci) představí přes pět desítek nejzajímavějších a nejdůležitějších realizací či projektů, které vznikly v Praze v posledních dvaceti letech. Vedle dnes již architektonických ikon, jako jsou Tančící dům, Zlatý anděl, průchod Jelením příkopem, Oranžerie na Pražském hradě, Langhans nebo Palác Euro na Můstku, budou prezentovány stavby či projekty kvalitativně ojedinělé, avšak široké veřejnosti už ne tolik mediálně známé. Návštěvníci se seznámí také s novějšími realizacemi, teprve v současnosti vznikajícími stavbami nebo vizemi nabízející možnosti, jak by se mohla česká metropole proměnit.
Výběr staveb vychází z typologie, v každém z deseti témat se představí zpravidla pět staveb. Návštěvník se tak seznámí s celou škálou realizací, od jemu blízkých (rodinné domy, obytné celky), až po stavby ovlivňující podobu města a život v něm (administrativní budovy, hotely, rekonstrukce, veřejné stavby, interiéry). Neméně přitažlivou tématikou budou projekty týkající se budoucnosti Prahy, developerských projektů, revitalizací v několika městských částech, nebo oblast věnující se „zeleným“ projektům na úrovni rodinného domu i rozsáhlého areálu včetně veřejnosti přístupného parku.
Cílem není oslovit pouze odborníky, ale především širší veřejnost v Čechách a v následujících třech letech v zahraničí; představit současnou architekturu Prahy v celku, výběr nejvýznamnějších staveb, jenž výrazně ovlivnily její dnešní tvář a architektonickou úroveň. Z tohoto důvodu je výstava uvedena krátkým přehledem významných staveb, které v Praze vznikly v průběhu dvacátého století. K výstavě byla vydána barevná česko-anglická publikace, jejíž křest proběhl 20.8.2008 v prostorách Classic 7 v Holešovicích, na výstavě rovněž prezentované realizaci. Katalog navíc obsahuje úvodní eseje seznamující s historií pražské architektury i současnou tvorbou a přehled vystavujících architektů.

V PRŮBĚHU VELETRHU SE BUDE KATALOG PRODÁVAT ZA SPECIÁLNÍ CENU 350,- Kč!
0 komentářů
přidat komentář

Související články