ECM na Pankráci bourá, stavět ale nemůže

Vložil
ČTK
16.09.2008 14:20
Praha

Praha - Společnost ECM, která chce na pražské Pankráci postavit dvě výškové stavby, začala bourat tamní starší objekty. ECM zatím nemá stavební povolení k tomu, aby mohla začít stavět nové domy, pro demolici prý ale povolení má. Zástupci občanských iniciativ, kteří jsou proti výstavbě výškových staveb, si na postup prací stěžují.
    "Demolici provádíme na základě platného stavebního povolení k demolici, které nabylo 14. srpna právní moci," řekla dnes ČTK mluvčí ECM Zuzana Doležalová. I mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová ČTK řekla, že povolení k odstranění staveb firma dostala.
    Podle občanských sdružení, která jsou proti výstavbě dalších výškových budov na pankrácké pláni, hlučné demoliční práce trvají až do noci i o víkendu. Firmy nepoužívají kropicí vozy, a v oblasti je proto enormní prašnost, uvedl Zdeněk Holeček z občanského sdružení Pankrácká společnost. Doležalová řekla, že demoliční práce se dějí od 08:00 do 19:00, ze zákona by se ale mohlo pracovat již od 7:00 a až do 21:00. Také uvedla, že prašnost při bourání se snižuje kropením vodou.
    Staré objekty firma odstraňuje proto, aby mohla později na jejich místech začít budovat výškové stavby. O stavební povolení na ně ECM již požádalo, kdy ale může být vydáno, nechce odhadovat. Pravděpodobně ale půjde nejméně o měsíce. Praha 4 sice již vydala územní rozhodnutí o stavbě, po odvolání občanských sdružení je nyní přezkoumává magistrát, který se pro stavby v minulosti opakovaně vyjádřil. I k jeho rozhodnutí je možné se odvolat.
    Spor o stavby trvá od roku 1999. Z  hlediska památkové péče padl verdikt před rokem, když ministerstvo kultury potvrdilo rozhodnutí magistrátu, které budovy povoluje.
    Výškové stavby na Pankráci jsou trnem v oku nejen občanským sdružením, ale také některým památkářům. Několikrát na ně také upozornilo UNESCO, podle něhož by mohly stavby změnit pražské panorama a kontext historického centra města, které je na seznamu světového dědictví zapsáno. Letos v létě Výbor UNESCO doporučil, aby stavby nebyly vyšší než 60 a 70 metrů. Společnost ECM má v plánu postavit na Pankráci dvě budovy. Jedna má být vysoká 104 metry, druhá 75 metrů a ani po tomto doporučení je nechce postavit nižší. ECM si doporučení vykládá tak, že by mělo platit teprve pro příští projekty.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
stavebni vyplaceni
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
16.09.08 06:57
kvalitni architektura?
abakus
16.09.08 07:14
Nepochopitelne?
Dr. Lusciniol
17.09.08 03:10
zobrazit všechny komentáře

Související články