Jablonecká radnice slaví své pětasedmdesátiny

Zdroj
Město Jablonec nad Nisou
Vložil
Tisková zpráva
16.09.2008 12:00
V pátek 12. září se v budově jablonecké radnice konala vernisáž výstavy „Jablonecká radnice 1931-1933, příběh stavby architekta Karla Wintera“ k příležitosti 75. výročí svého vzniku. Město Jablonec nad Nisou k této příležitosti vydalo reprezentativní knihu o sto dvaceti stranách, jejíž součástí byla i pamětní medaile s tématikou výročí radnice.


Jablonec nad Nisou, 12. září 2008 – Prostory jablonecké radnice, v níž sídlí městský úřad, se zcela zaplnily. Vernisáž poté zahájil starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa. Kromě fotografií uvedl na svět i reprezentativní knihu „Jablonecká radnice 1931-1933, příběh stavby architekta Karla Wintera“ v rozsahu sto dvaceti stran. Její součástí je i pamětní medaile s tématikou výročí radnice, jež byla vyražena v omezeném dvousetkusovém nákladu. „Jsme rádi, že vernisáže se spolu s našimi spoluobčany zúčastnili zástupci Parlamentu České republiky, Národního památkového ústavu, starostové okolních měst, krajští zastupitelé a bývalí i současní představitelé radnice. Přišli i zástupci medií – rozhlasu a tisku. Radost nám ale udělalo, vystoupení „našeho“ dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude!, který vyzpíval zlato a stříbro na World Choir Games v rakouském Grazu,“ řekl těsně po slavnostním zahájení starosta Tulpa. 
Radniční budova s 51 metrů vysokou věží pochází z let 1931 až 1933, jejím architektem byl Karel Winter a je dodnes nejvýznamnější funkcionalistická památka Libereckého kraje. Budova ale potřebuje přebudovat vstupní prostory, vyměnit okna a opravit fasádu. První etapa si vyžádá přes 300 milionů korun a město ji chce financovat z Evropských dotací.
„Výstavu můžete vidět do 31. října 2008. Mimo fotografií si můžete samozřejmě prohlédnout i samotnou radnici, která slouží v současné době jen k úřadování. Ale díky postupnému naplňování akčního plánu města se doufáme brzo přemění na správní, informační a kulturní centrum města a začne plnit funkce, které nabízela v předválečné době. Chceme, aby se radnice stala multifunkční budovou, kde mimo úřadů budou občanům k dispozici kavárna, restaurace, galerie s historickou expozicí a také obnovené obchody a kino. Městský úřad poté bude působit otevřeněji a přívětivěji pro občany a smysluplně splyne se společenským životem ve městě,“ dodal na závěr slavnostního zahájení místostarosta Petr Vobořil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články