Zlín chce pro dostavbu kongresového centra získat dotaci z EU

Vložil
ČTK
15.09.2008 17:30
Zlín

Zlín - Stavba zlínského kongresového centra, které radnice začala stavět už v roce 2006, by mohla pokračovat zřejmě ještě letos. Vedení města totiž chce na jeho dokončení získat dotaci z fondů Evropské unie, o kterou si zažádá zřejmě ještě letos. Dokončení kongresového centra je totiž jedním z bodů Integrovaného plánu rozvoje města, který na dnešním mimořádném zasedání schválili zlínští zastupitelé.

    Kongresové centrum má spolu s letos dokončeným univerzitním centrem vytvořit nový areál přímo v centru Zlína. V univerzitní části se nyní nachází knihovna, aula a přednáškové sály, v kongresové části má v budoucnu vzniknout restaurace a polyfunkční sál, kde by měla sídlit i Filharmonie Bohuslava Martinů. Dosud je postavena jen spodní část budovy.
    "Schválili jsme zásadní materiál, který souhlasí s tou cestou, že budeme žádat o prostředky z evropských zdrojů, z programu, který je určen pro krajská města," vysvětlila primátorka Zlína Irena Ondrová. Radnice podle ní chce z evropských peněz získat na rozvoj centra města podíl 85 procent z celkových předpokládaných nákladů. Pokud budeme úspěšní, můžeme dosáhnout až na 450 milionů, dodala primátorka. Rozhodující část peněz bude určena právě na dokončení kongresového areálu.
    Pro stavbu restaurace v kongresovém centru už magistrát vyhlásil výběrové řízení a práce na ní by podle Ondrové mohly začít ještě letos na podzim. Na stavbu polyfunkčního objektu vypíše radnice výběrové řízení zřejmě už v nejbližších dnech.
    Z budovy kongresového centra je dosud dokončena pouze jeho spodní část včetně přeložek inženýrských sítí. Dosud jeho stavba stála zhruba 160 milionů korun, z toho 45 milionů činila státní dotace, zbytek byl hrazen z rozpočtu města. Podle primátorky by měl být celý objekt dokončen nejpozději do konce roku 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články