Praha chce, aby památkáři vydávali svá vyjádření rychleji

Vložil
ČTK
13.12.2005 17:30
Praha

PRAHA - Hlavní město Praha chce, aby památkáři Národního památkového ústavu vydávali rychleji svá vyjádření k projektům oprav historických budov. Magistrát navrhuje změnit zákon tak, aby na to měli lhůtu 20 dnů. Nyní pro vydání vyjádření, nutného ke stavebnímu řízení, památkáři ústavu žádný termín nemají, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek.
    "V praxi dochází ke značnému prodlužování doby, než je stanovisko vydáno. Tím se prodlužují i následná územní a stavební řízení, což je naprosto nevyhovující," uvedl.
    Lhůta 20 dnů by byla podle něho základní; ve složitých případech by se mohla po dohodě památkářů ústavu a radnic prodloužit. Památkáři radnic, v Praze magistrátu, vydávají ve stavebních řízeních závazné stanovisko. Pokud by památkáři národního ústavu vyjádření ve lhůtě nedodali, mohli by své stanovisko vydat bez nich, dodal náměstek.
    O podobné novele zákona o státní památkové péči hovořil již dříve náměstek karlovarského hejtmana Jan Zborník. Také podle něho by se měla v předloze objevit dvacetidenní lhůta. Nyní se totiž rozhodovací procesy k obnovám kulturních památek prodlužují, uvedl.
    Památkáři říkají, že investorům nechtějí v žádném případě komplikovat život. Mluvčí územního pracoviště Národního památkového ústavu v Plzni Jan Resl už dříve řekl, že památkový úřad nemá dostatek odborných pracovníků, a proto nestačí vydávat vyjádření rychleji.
    Návrh na novelu zákona o státní památkové péči dnes schválila městská rada. Pokud s ním budou na lednové schůzi souhlasit zastupitelé, poputuje do sněmovny.
0 komentářů
přidat komentář