Nový ředitel NK chce pokračovat v hledání pozemku

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
10.09.2008 18:40
Praha

Praha - Nový generální ředitel Národní knihovny (NK) Pavel Hazuka chce pokračovat v jednání o novém pozemku pro stavbu knihovny. Hazuka to dnes řekl ČTK. S možností nového pozemku pro stavbu podle projektu Jana Kaplického přišel jeho předchůdce Vlastimil Ježek, jehož v úterý odvolal ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) kvůli údajným pochybením právě při přípravě výstavby nové budovy NK.
    Nový pozemek, který nabídl soukromý vlastník, by mohl vyřešit jednu z překážek stavby. "Zběžně jsem si prohlédl tu lokalitu, zatím nemohu sdělit, o které místo se jedná. Je to ale velice zajímavá lokalita," řekl Hazuka ČTK. Dokumenty o jednání s vlastníkem pozemku mu Ježek dnes předal. Hazuka si chce prostudovat materiály týkající se nové budovy NK za posledních devět měsíců, kdy v knihovně nebyl a působil jako ředitel Památníku národního písemnictví. Předtím měl od loňského června v NK na starosti agendu přípravy nové budovy.
    "Co nejdříve bych chtěl iniciovat jednání s majiteli pozemku a s příslušnými orgány, zda by tato lokalita byla řešením situace kolem Národní knihovny," řekl. Kaplického návrh je tedy podle něj stále "ve hře". Jemu osobně se líbí. "Takto pojatá knihovna je unikátní, proto se i jí musím a budu zabývat," řekl.
    Přestože pozemek není majetkem hlavního města, chce Hazuka také začít brzy jednat s magistrátem a objasnit záležitosti, které vedly k tomu, že se příprava stavby nové budovy zastavila. "Chtěl bych to zamotané klubíčko začít rozmotávat, aby se buď ty linky propojily, nebo se řeklo: 'tudy cesta nevede'," řekl.
    Nový pozemek podle Ježka splňuje všechny podmínky, které měla původně zamýšlená Letná. Pozemek se tedy nachází v širším centru města, je dobře dosažitelný městskou dopravou a je v oblasti, kterou neohrožují záplavy. Cena, kterou by za pozemek měla knihovna, respektive stát zaplatit, je podle Ježka obdobná jako u původního místa na Letné, tedy přibližně 30 milionů korun. Stejnou sumu již zaplatil stát za architektonickou soutěž.
    Hazuka se chce seznámit se všemi posudky, které vytvořily pracovní komise týmu Národní knihovna, analýzu soutěže, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo, i různé právní názory či stanoviska antimonopolního úřadu. Právě údajná právní pochybení při soutěži stála za odvoláním Ježka. Ten ale říká, že jediné dva dokumenty, které mají podle něj váhu, jeho pochybení vylučují. Jsou jimi stanovisko Mezinárodní unie architektů a loňské pravomocné rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. "Všechna další vyjádření jsou jen právní názory, nikoli pravomocná správní rozhodnutí," řekl dnes.
    Ježek dnes zahájil svou předvolební kampaň, do Senátu jej navrhli pražští lidovci. O tom, že by svou kandidaturu stáhl poté, co jej odvolal lidovecký ministr, Ježek prý neuvažoval. "Pan ministr není členem pražské KDU-ČSL, její podporu mám i dnes," řekl. I  nadále je zaměstnancem Národní knihovny, o dalším jeho působení budeme jednat, řekl Hazuka. Na jeho místo v památníku nastoupil dlouholetý pracovník této instituce Zdeněk Freisleben.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jezkovy zraky !
Dr. Lusciniol
11.09.08 03:33
ad Luscinol
Eva Sadílková
11.09.08 07:13
logické uvažování
šárka
11.09.08 09:37
Slova a činy
pipe
11.09.08 10:53
>Eva Sadilkova
Dr. Lusciniol
11.09.08 01:18
zobrazit všechny komentáře