Brno respektuje verdikt ÚOHS k Tugendhatu, projekt vybere znovu

Vložil
ČTK
09.09.2008 20:40
Brno

Brno - Brněnský magistrát znovu vybere firmu, která připraví projektovou dokumentaci k vile Tugendhat. Proti nedávnému rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS), které to nařizuje, se nebude odvolávat, řekl dnes ČTK primátor města Roman Onderka. Jak přesně bude radnice dál postupovat, mají rozhodnout radní. Podle ÚOHS byly v tendru vážné chyby, město si teď může zvolit, jestli zruší celé výběrové řízení a vyhlásí nové, nebo jen přehodnotí výsledky původního tendru.
    Pokud se radnice rozhodne výběr pouze přehodnotit, s největší pravděpodobností vypadne z tendru původní vítěz - sdružení vedení firmou Omnia. Podle soudů i antimonopolního úřadu totiž nesplnilo podmínky soutěže. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě. Pokud ale politici rozhodnou o vyhlášení nového výběrového řízení, jsou šance všech uchazečů stejné.
    Omnia už svůj původní projekt dopracovala a dostala za něj zaplaceno. Městskou pokladnu stál přes osm milionů korun. Městští právníci tak budou podle dřívějších vyjádření primátora zkoumat také to, zda městu nevznikla více než osmimilionová škoda a po kom ji případně vymáhat.
    Projekt by měl mimo jiné nastínit částku, která bude na opravu památky UNESCO potřeba. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji.
    Vila patří od roku 1994 městu Brno, na generální opravu čeká už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovaly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články