Zlínský kraj vybuduje v bývalé Baťově továrně kulturní centrum

Vložil
ČTK
09.09.2008 15:10
Zlín

Budova č. 23 dnes slouží jako Podnikatelské inovační centrum
Zlín - Rada Zlínského kraje schválila vznik Krajského studijního, informačního a kulturního centra ve Zlíně. Projekt počítá s umístěním krajských kulturních institucí do východní části areálu bývalé Baťovy továrny, konkrétně do objektů číslo 14 a 15. V nich by měly sídlit Krajská galerie výtvarného umění, Krajská knihovna Františka Bartoše a Muzeum jihovýchodní Moravy. Novinářům to dnes řekl krajský radní za kulturu Jindřich Ondruš.
    "Problémem je nemožnost plného rozvinutí jejich (tří kulturních institucí) potenciálu a naplňování všech služeb pro občany. Potýkají se totiž s  prostorovým omezením, velmi špatné jsou také pracovní podmínky zaměstnanců," řekl ČTK Ondruš.
    V současné době krajská galerie nemá žádnou možnost se dále rozvíjet. Prostorově, personálně ani technickými podmínkami nesplňuje požadované standardy. Pro veškerý svůj provoz využívá plochu pouhých 1231 metrů čtverečních, což je podle Ondruše daleko nejméně ze všech s ní srovnatelných českých galerií.
    V nedostačujícím objektu sídlí také krajská knihovna. Místnosti jsou přeplněné, neumožňují další rozvoj a zavádění nových služeb požadovaných čtenáři i operativní uložení knihovního fondu. Muzeum jihovýchodní Moravy řeší prakticky stejné problémy.
    Hejtmanství si od vytvoření Krajského studijního, informačního a kulturního centra slibuje vyřešení této kritické situace.
    V budově číslo 14 má sídlit Krajská galerie výtvarného umění spolu s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, budova číslo 15 je určena pro Krajskou knihovnu Františka Bartoše s integrovaným informačním centrem turistického ruchu.
    Investice si vyžádá desítky milionů korun. Zlínský kraj chce na ni získat dotaci z evropských fondů. Projekt je připravován v  návaznosti na postupné odblokování nemovitostí v areálu bývalých obuvnických závodů a jejich postupné revitalizace.
0 komentářů
přidat komentář