V Praze bude druhá výstava o Expo 58

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
05.09.2008 11:50
Praha

Praha - Koncem září začne v Praze další výstava, která připomene československou účast na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. Připravuje ji Národní archiv a přístupná bude v jeho sídle na Chodovci. Do 21. září přitom trvá výstava Bruselský sen, kterou v Městské knihovně vidělo od května přes 22.000 lidí. Pro pořádající Galerii hlavního města Prahy se stala jednou z nejvíce návštěvnicky úspěšných výstav za několik posledních let.

    Pro velký zájem pořadatelé od 13. září prodlužují návštěvní dobu na 10:00 až 19:00 a přidávají i pondělky, kdy jinak bývá zavřeno. V pondělí 8. a 15. září tak bude výstava přístupná od 10:00 do 18:00, sdělila ČTK za pořadatele Silvie Marková. Bruselský sen mapuje československou účast na Expo 58 i tendence v oblasti grafického designu, módy i spotřebních výrobků první poloviny 60. let.
    Československý pavilon se na výstavě Expo 58 stal nejoblíbenější expozicí návštěvníků a získal hlavní cenu Zlatou hvězdu. Mezi nejzajímavější a nejprogresivnější exponáty patřilo sklo, které je na výstavě zastoupeno nejen kolekcí děl z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, ale například i modelem a studií k rozměrné vitráži Jana Kotíka.
    Autoři výstavy předložili návštěvníkům maximum informací ve vizuální podobě. Prostřednictvím velkoplošných reprodukcí záběrů z expozice se snažili evokovat emotivní prostředí pavilonu a mistrné využití scénických prostředků - kontrast světla, tmy a světelné akcenty na skupiny exponátů - které bylo pro expozici typické.
    Výstavu uspořádaly Arbor vitae societas, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Moravská galerie v Brně a Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Národním technickým muzeem, po pražské premiéře se bude od 20. listopadu do 1. března opakovat v Brně.
    Také Národní archiv chce účast Československa na bruselské výstavě připomenout - prý jako jednu z událostí přelomových let končících na osmičku, které se letos připomínají. Organizátoři, stejně jako pořadatelé výstavy Bruselský sen, totiž tehdejší světovou výstavu vnímají i jako politický akt.
    "V roce 1958 v Bruselu došlo k první poválečné konfrontaci Východu a Západu. Byla to první průmyslová a kulturní prezentace národů v novém geopolitickém uspořádání světa s výrazným propagandistickým pojetím obou stran," uvádí archiv. Pro svou výstavu, která má trvat od 27. září do 20. listopadu, počítá s promítáním filmů, besedami s účastníky světové výstavy i se zástupci firem a s odbornými přednáškami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články