Ministerstvo financí poslalo do Národní knihovny kontrolu

Vložil
ČTK
04.09.2008 20:05
Praha

Praha - Ministerstvo financí (MF) dnes ráno zahájilo finanční kontrolu v Národní knihovně (NK). Kontrola se zabývá užitím veřejných prostředků na architektonickou soutěž na návrh nové budovy Národní knihovny. V rádiu Impuls to uvedl ředitel NK Vlastimil Ježek. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) Ježek při organizaci soutěže na novou budovu chyboval, a stát tak přišel o 24 milionů korun.
    Oznámení o tom, že ve čtvrtek začíná kontrola, dostali pracovníci NK ve středu odpoledne. "Je to nestandardní postup," řekl Ježek.
    Podle dřívějších informací serveru Týden.cz bude Kalouskův úřad 24 milionů zřejmě vymáhat po ministerstvu kultury, protože Národní knihovna je jeho příspěvkovou organizací. "Je divné, že ministerstvo financí nejdříve uvolnilo peníze na soutěž, jejíž parametry znalo, a nyní je chce zpět," konstatoval Ježek.
    Podle ministerstva financí Národní knihovna chybně uplatnila výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, když soutěž vypsala podle pravidel Mezinárodní unie architektů, a vítěz soutěže architekt Jan Kaplický údajně porušil její pravidla, když umístil sklad knih pod povrch země. Knihovna navíc pro stavbu na pražské Letné neměla zajištěny pozemky.
    Ježek však dnes v rádiu Impuls řekl, že pokud Praha neposkytne pro knihovnu pozemky na Letné, může budova stát jinde.
    "Máme nabídku jiného pozemku," uvedl Ježek a dodal, že se jedná o nabídku soukromé společnosti a pozemek by stál přibližně stejně jako místo na Letné. Bližší informace však odmítl poskytnout. Nyní se prý čeká, jaké stanovisko ke sporům o novou budovu Národní knihovny zaujme ombudsman. V případě, že dá za pravdu vedení NK, bude tato instituce znovu jednat s pražským magistrátem o místě na Letné, a teprve pak se začne zabývat možností postavit knihovnu jinde.
0 komentářů
přidat komentář