Před 95 lety se narodil japonský architekt Kenzó Tange

Vložil
ČTK
03.09.2008 11:20
Pardubice

Ósaka (Japonsko)/Praha - Jeho projekty pomohly vzkřísit Japonsko z popela po druhé světové válce. Japonský architekt a urbanista Kenzó Tange, od jehož narození uplyne ve čtvrtek 95 let, projektoval stadiony pro letní olympijské hry v Tokiu v roce 1964 nebo budovy pro Expo 70 v japonské Ósace, které byly považovány za jedny z nejkrásnějších staveb 20. století.

Tange se narodil v roce 1913 jako jedno z osmi dětí v chudé rodině v Ósace. Architekturu vystudoval na tokijské univerzitě a k jejímu studiu jej inspirovala práce švýcarského architekta Le Corbusiera. Celosvětového uznání se Tange dočkal díky projektům, jakými byly například plán Hirošimy zničené jadernou bombou včetně jejího mírového památníku. Stavby Tangeho jsou k vidění i mimo Japonsko - v Itálii, Singapuru nebo Saúdské Arábii. Ve Spojených státech projektoval Museum umění v Minneapolisu.
Architekt, který v roce 1987 obdržel prestižní americkou Pritzkerovu cenu, též přednášel na prestižních světových univerzitách. Ve svém životě se prý zalekl jediného úkolu, a to když měl projektovat vlastní rodinný dům v centru Tokia. Zdůvodnil to tím, že manželka a děti by ho mohly při jeho užívání bolestně kritizovat. Tange zemřel 22. března 2005.
0 komentářů
přidat komentář