Týden.cz: Soutěž na knihovnu byla chybná i podle Kalouska

Vložil
ČTK
01.09.2008 17:20
Praha

Praha - Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) při organizaci soutěže na novou budovu chyboval, a stát tak přišel o 24 milionů korun. V dopise ministrovi kultury Václavu Jehličkovi (KDU-ČSL), který citoval server Týden.cz, Kalousek napsal, že vyhlášení soutěže na novou budovu Národní knihovny bylo v rozporu se zákonem. O plánovaném Ježkově odvolání ČTK informovala v pátek, ministerstvo kultury ale záměr nepotvrdilo s tím, že čeká na výsledky právního rozboru průběhu soutěže.

    Ministr kultury se na Kalouska obrátil po zprávě Úřadu pro hospodářskou soutěž s otázkou, zda pravidla mezinárodních organizací stačí k tomu, aby se zadavatel nemusel řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek. V dopise z 22. srpna, který cituje Týden, ministr financí napsal, že ani standardní regulativy UNESCO, ani pokyny Mezinárodní unie architektů nemohou být pro Českou republiku právně závazné. "Zadavatel je proto ve věci architektonické soutěže na novou budovu Národní knihovny povinen řídit se zákony," píše se v textu.
    Podle ministerstva financí Národní knihovna chybně uplatnila výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, když soutěž vypsala podle pravidel Mezinárodní unie architektů, a vítěz soutěže architekt Jan Kaplický údajně porušil její pravidla, když umístil sklad knih pod povrch země. Knihovna navíc pro stavbu na pražské Letné neměla zajištěny pozemky pro stavbu.
    Ministr kultury navíc vyzval v srpnu šéfa Národní knihovny ke zrušení soutěže, ale ten jeho příkaz neposlechl a odpověděl mu, že k tomu nemá důvod a že v projektu chce pokračovat. Ježek již dříve opakovaně tvrdil, že si není vědom žádného pochybení, které by v přípravě soutěže učinil.
    Server uvádí, že 24 milionů bude Kalouskův úřad zřejmě vymáhat po ministerstvu kultury, protože Národní knihovna je jeho příspěvkovou organizací. Je otázkou, zda úřad nebude muset podat trestní oznámení na osoby, které se pod vypsání soutěže podepsaly, podotýká.
0 komentářů
přidat komentář