Brno musí znovu vybrat projekt k Tugendhatu, oprava se oddálí

Vložil
ČTK
28.08.2008 20:15
Brno

Brno - Oprava vily Tugendhat se nejspíš znovu oddálí. Brněnská radnice musí znovu vybrat architekty, kteří k rekonstrukci památky zapsané na seznamu UNESCO připraví projektovou dokumentaci. Původní výběr v tendru byl v  rozporu se zákonem, sdělil dnes novinářům šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Verdikt zatím není pravomocný. Magistrát zváží odvolání.
    Podle Peciny je teď na magistrátu, jestli jen z firem přihlášených do původního tendru znovu vyberou vítěze, jak to nařídil ÚOHS, anebo původní chybnou soutěž celou zruší a vyhlásí novou. "Vyhradili si v  podmínkách právo na zrušení celého tendru a zřejmě by to v této situaci bylo i  lepší," uvedl Pecina. Doplnil, že se ÚOHS podřídil stanovisku soudů, původně totiž městský tendr posvětil.
    Právě na to si dnes stěžoval primátor Roman Onderka. Uvedl, že svolá kvůli novému rozhodnutí ÚOHS koaliční jednání a nechá si zpracovat analýzu od právníků. Kritizoval také, že když ÚOHS dvakrát v  minulosti tendr posvětil a nyní po rozhodnutí soudu vydal opačné stanovisko, od města za to ještě chce tisícikorunový poplatek. "Tato záležitost se mi vůbec nelíbí a zadal jsem právnímu odboru magistrátu (zjistit), po kom můžeme tuto částku vymáhat," řekl Onderka. Dodal, že to nejspíš bude po České republice.
    Podle soudů nesplnilo vítězné sdružení v čele s firmou Omnia podmínky soutěže. Radnice ji tak měla z výběrového řízení vyřadit. Zakázku by pak zřejmě získal architekt Jan Sapák a jeho kolegové, kteří skončili v tendru na druhém místě.
    Sapák dnes novinářům řekl, že v současné situaci není podstatné, za jak dlouho opravy začnou, ale jak bude projekt kvalitní. Plán Omnie v  minulosti opakovaně označil za příliš razantní a také předražený. Dnes soud rozhodl, že se za své výroky nemusí omlouvat, jak požadovala Omnia.
    Omnia však svůj projekt již dopracovala a dostala za něj zaplaceno. Městskou pokladnu stál přes osm milionů korun. Městští právníci tak podle primátora budou zkoumat také to, zda městu nevznikla více než osmimilionová škoda a po kom ji případně vymáhat.
    Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu už několik let. Rekonstrukce se má týkat téměř všeho, včetně staticky narušených základů. Projekt stál město devět milionů korun. Důležité ale je, s jakou cenou za rekonstrukci jednotlivé týmy projektantů kalkulovaly. Omnia mluvila o 200 milionech Kč. Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal ale tvrdí, že by šly opravy zařídit levněji.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
arch. Sapak
Dr. Lusciniol
29.08.08 07:39
zobrazit všechny komentáře

Související články