Sapák se nemusí omlouvat za výroky k tendru na Tugendhat

Vložil
ČTK
28.08.2008 13:10
Brno

Brno - Architekt Jan Sapák se nemusí omlouvat za své výroky ke spornému tendru na opravu brněnské vily Tugendhat. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně. Sapák, který se svými kolegy skončil ve výběrovém řízení na druhém místě, v médiích opakovaně označil výběr vítěze za zmanipulovaný. Chyby v  soutěži brněnského magistrátu nedávno potvrdil Nejvyšší správní soud. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.
    Krajský soud nevyhověl firmě Omnia ani v  tom, že se má Sapák napříště podobných výroků zdržet. Pokud nebylo prokázáno, že žalovaný ty články psal nebo autorizoval, nemůže být odpovědný za škody, které mohly firmě vzniknout, uvedla po vynesení rozsudku soudkyně Dagmar Novotná.
    Sapák opakovaně uvedl, že je projekt vítězné společnosti Omnia příliš drahý a razantní, a přirovnal ho k plastickým operacím amerického zpěváka Michaela Jacksona. Omnia tvrdí, že tento i další výroky ji poškodily. S  verdiktem soudu ale není nijak zvlášť nespokojena. Některé výroky se podařilo uvést na pravou míru a to byl hlavní cíl sporu, uvedl po jednání jednatel Omnie Vít Tichý. Přesto si ponechal lhůtu na odvolání, stejně jako Sapák. "Soud nemohl dopadnout jinak," komentoval rozsudek. Už dříve nevyloučil další soudní spory, kterými by dosáhl zrušení tendru.
    Vila Tugendhat je jedinou českou památkou moderního umění zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Její oprava měla začít už v roce 2002. Kvůli mnoha sporům odborníků i politiků ale ještě nezačala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články