Pražský Radotín vybuduje nové centrum s radnicí

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
27.08.2008 22:40
Praha

Praha - Pražský Radotín by měl v příštích letech získat nové centrum, jehož součástí by kromě nového náměstí, komerční a obytné zóny měla být také nová radnice. ČTK to řekl místostarosta Prahy 16 Miroslav Knotek. Nové centrum má nahradit opuštěný areál bývalé cementárny mezi sídlištěm, železnicí a Radotínským potokem.
    Šestnácté městské části chybí přirozené centrum s  náměstím. "Radotín je bývalou tovární čtvrtí, proto nemá centrum," tvrdí Knotek. Pro kulturní akce město v současné době využívá nevyhovující prostor mezi úřadem, kostelem a základní školou. Radnice chce proto vybudovat nové centrum na místě opuštěných továrních hal mezi sídlištěm a Radotínským potokem, které se podle radotínského starosty Karla Hanzlíka v poslední době stávají útočištěm bezdomovců.
    V západní části průmyslového areálu se počítá s novou radnicí, do které by se sestěhovaly všechny odbory úřadu. Ty jsou v současné době rozmístěny ve čtyřech budovách. Místo by tu mělo být i pro městskou policii. "Současné parkoviště u nákupního střediska by pak mělo být základem pro nové náměstí, kde by se konaly kulturní akce, například tradiční Havelské posvícení," popsal Hanzlík. Kolem náměstí budou podle plánů stát polyfunkční objekty s obchody, ve východní části areálu se předběžně počítá s obytnými domy.
    Novou zástavbu plánuje městská část zhruba na ploše 25.000 až 30.000 metrů čtverečních. Pozemky má ve správě hlavní město, radotínská radnice chce proto magistrát požádat o povolení, aby s pozemky mohla nakládat.
    Městská část nemá dostatek peněz na to, aby nové centrum postavila z  vlastních prostředků, spoléhá proto na účast soukromého investora. Protože chce ale ovlivnit budoucí podobu areálu, plánuje zaplatit studii a dopracovat projekt až k územnímu rozhodnutí a teprve potom vypsat soutěž. Stavební dokumentace by podle starosty měla být hotova do konce roku 2010, stavět by se mohlo začít kolem roku 2012.
    Na projekt nového centra by mělo navázat rozšíření frekventované křižovatky u náměstí Osvoboditelů, která nevyhovuje současnému provozu, vybudování autobusového terminálu u vlakového nádraží a úprava blízkého železničního přejezdu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články