Před 75 lety zemřel architekt Adolf Loos

Vložil
ČTK
23.08.2008 00:30
Německo

Berlín

Adolf Loos

Kalksburg (Rakousko)/Praha - Ornament je zločin, který jen zbytečně bere čas a peníze, jež by mohly být věnovány užitečnějším věcem, tvrdil rakouský architekt Adolf Loos, který zemřel v nedožitých 63 letech 23. srpna 1933 v sanatoriu v Kalksburgu nedaleko Vídně. Tvůrce staveb založených na věcnosti a účelnosti, jejichž typickým poznávacím znamením je mimo jiné strohost a bezozdobnost fasád, byl synem brněnského sochaře a kameníka.
    Od roku 1896 žil a působil převážně ve Vídni, kde brzy stanul v čele modernistického hnutí a kde také stojí většina jeho staveb. Například obchodní dům Goldman a Salatsch, soukromé vily (Steinerova, Scheuova, Ruferova či Mollerova), kavárny (Café Museum), bary a luxusní obchody.
    Řada jeho staveb byla realizována také v České republice. Tou bezesporu nejznámější je vila v pražských Střešovicích, postavená v letech 1928 až 1930 pro podnikatele Františka Müllera. Loos navrhoval nejen samotný objekt, ale každý detail vnitřního domu od nábytku až po tapety, kliky a svítila. Prohlásil o ní, že je to jeho nejkrásnější dům, a v úzkém kruhu přátel v ní oslavil i své šedesáté narozeniny. Funkcionalistická stavba byla v roce 1995 vyhlášena národní kulturní památkou a před osmi lety se po náročné rekonstrukci znovu představila ve své obnovené kráse. Vilami a dalšími stavbami vybudovanými podle Loosových návrhů se pyšní také Plzeň, Brno nebo obec Babí u Náchoda.
0 komentářů
přidat komentář

Související články