Výstava Expo 58 potrvá ještě měsíc, vidělo ji 17.000 lidí

Vložil
ČTK
19.08.2008 18:20
Praha

Praha - Výstavu o životním stylu počátku 60. let, která se pod názvem Bruselský sen koná v Městské knihovně v Praze, vidělo kolem 17.000 lidí. Podle pořadatelů se tak přehlídka, která připomíná slávu československé účasti na světové výstavě v Bruselu v roce 1958, řadí k návštěvnicky nejúspěšnějším projektům Galerie hlavního města Prahy v letošním roce. Výstava v Praze potrvá do 21. září, od konce listopadu ji pak budou moci vidět v Brně.
    U příležitosti 40. výročí srpnových událostí roku 1968 se bude pod názvem Konec snu ve čtvrtek konat od 17:00 komentovaná prohlídka výstavy s její kurátorkou Vandou Skálovou. Připomene, že mnohé z toho, co se v československé společnosti na přelomu 50. a 60. let i v souvislosti s účastí na výstavě Expo objevilo, ukončil příjezd okupačních vojsk.
    Na 11. září pořadatelé připravují módní přehlídku Ženám ženskost inspirovanou všedním dnem české ženy 60. let.
    Výstava Bruselský sen začala v polovině května a jejím předmětem jsou především inspirativní architektura, průmysl, film, design i životní styl, které se představily v rámci československé expozice na světové výstavě Expo 58 v  Bruselu.
    Výstava chce připomenout 50. výročí velkého mezinárodního československého úspěchu. Československý pavilon v Bruselu získal 170 cen včetně hlavní ceny Zlaté hvězdy a stal se nejoblíbenější expozicí návštěvníků.
    Expo 58 je legendou a stalo se důležitým mezníkem pro českou historii, který znamenal otevření se svobodnému světu, zároveň byla ale účast Československa na světové výstavě 58 prezentací komunistického státu a lze ji chápat jako vrchol komunistické potěmkinovské propagandy. Výstava chce sledovat všechny aspekty tehdejšího úspěchu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články