Děti v Prostějově mohou soutěžit, kdo nejlépe ztvární Národní dům

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
10.12.2005 11:35
Prostějov

PROSTĚJOV - Prostějovská radnice chce zjistit, jak vidí školáci jednu z nejvýznamnějších památek ve městě Národní dům. U příležitosti 100. výročí objektu vypisuje výtvarnou soutěž Stoletý Národní dům v malbě, kresbě, grafice či keramice. Zájemci mohou své práce zasílat již nyní, uzávěrka je v červnu příštího roku.

"Cílem soutěže je zobrazení a ztvárnění Národního domu jako secesní památky, ale také jako centra kulturního s společenského života. Nejlepší práce budou vystaveny v prostorách Národního domu a publikovány v kalendáři města pro rok 2007," řekla ČTK mluvčí radnice Jana Gáborová.
Soutěž je vypsána ve čtyřech kategoriích. Mohou se jí zúčastnit děti předškolního věku, žáci obou stupňů základních škol, gymnazisté a ostatní. Svá díla mohou přinést do předprodejního střediska Městského divadla v Prostějově nebo na radnici.
Podle Gáborové se výtvarná soutěž nekoná v Prostějově poprvé. Loni děti výtvarně ztvárnily budovu radnice, která slavila 90 let existence. Nejlepší práce se objevily v propagačních materiálech města.
Národní dům je unikátní secesní památkou evropského významu. Patří k významným dominantám města a je jeho hlavním kulturním a společenským centrem. Byl postaven v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního představitele české secese Jana Kotěry.
0 komentářů
přidat komentář

Související články