Norské peníze pro Jurkovičovu vilu v Brně

Zdroj
Moravská galerie v Brně
Vložil
Tisková zpráva
18.08.2008 16:25
Zdá se, že brněnská Jurkovičova vila by se skutečně v blízké budoucnosti mohla dočkat generální rekonstrukce. Moravská galerie v Brně je majitelem a správcem slavné památky na brněnské působení Dušana Jurkoviče od září roku 2006. Letos v červenci MG obdržela oficiální stanovisko Monitorovacího výboru Ministerstva financí ČR, že výbor projekt s názvem Centrum Dušana Samo Jurkoviče v Brně doporučuje jako jeden z deseti svým norským kolegům k podpoře z takzvaných Norských fondů. Je to velký úspěch, protože, jak se 19. 7. 2008 vyjádřila pro ČT 1 Ludmila Lefnerová z Ministerstva financí ČR, žádostem, které byly v minulosti předloženy a schváleny Českou republikou, bylo s devadesátiprocentní úspěšností vyhověno.
Během několika uplynulých týdnů pověření pracovníci intenzivně pracovali na zapracování připomínek komise a vytvoření anglické verze. Konečná verze žádosti o grant byla 15. 8. 2008 odevzdána. Nyní se k předloženým materiálům vyjádří Kancelář finančních mechanismů sídlící v Bruselu.

"Vybudování Centra Dušana Samo Jurkoviče v architektově vlastní brněnské vile je jednou z koncepčních priorit Moravské galerie v Brně. Jsme nyní ve fázi, kdy se podpora tohoto projektu z takzvaných Norských fondů zdá být na dosah. Možnost čerpání peněz z tohoto programu by zajistila zejména efektivní uskutečnění našeho záměru v relativně krátké době. Vzhledem k tomu, že příprava projektu a proces schvalování žádostí je dost komplikovaný, chci poděkovat všem pracovníkům galerie za jejich nasazení a požádat je ještě o trochu trpělivosti. Veřejnosti pak mohu slíbit, že děláme všechno proto, aby vila byla v každém případě rekonstruována a zpřístupněna," říká ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný.
O "Norských fondech" se v tisku hovoří trochu nepřesně. Nejde o zdroje Evropské unie, jde o Finanční mechanismy EHP a Norska (viz. www.eeagrants.cz). EHP (Evropský hospodářský prostor) není totéž co EU. Jedná se o země tzv. ESVO (Evropského sdružení volného obchodu), mezi něž patří i severské státy, které do EU nevstoupily, tedy i Norsko a Island. Moravská galerie v Brně je v současné chvíli zařazena do 3. výzvy žádostí o granty z Finančních mechanismů EHP/Norska (tzv. Norské fondy), Uchovávání evropského kulturního dědictví - jedna z prioritních oblastí, pro které jsou granty určeny.
V případě kladného vyjádření by mohly být přípravné fáze rekonstrukce zahájeny na jaře příštího roku. Samotná vila s badatelským centrem a stálou expozicí by v tom případě mohla být zpřístupněna veřejnosti v závěru roku 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články