ČEZ v Ostravě zbourá nejstarší rozvodnu na Moravě, budou zde byty

Vložil
ČTK
15.08.2008 12:10
Ostrava

Ostrava - Energetická společnost ČEZ nechá srovnat se zemí budovu nejstaršího elektrotechnického zařízení svého druhu na Moravě a ve Slezsku. Více než stoletá rozvodna v Moravské Ostravě, která od roku 1996 sloužila pouze jako provozní záloha, ustoupí moderním stavbám. V příštím roce začne na jejím místě výstavba souboru věžových domů s 350 byty, sdělila ČTK regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.
    "Rozvodna MOEL na Křižíkově ulici již neplní ani funkci provozní zálohy. Na jejím místě vyroste minisídliště Zelený dvůr, které počítá s více než tisícovkou obyvatel," dodala mluvčí. Z bývalé rozvodny již podle ní byly odpojeny veškeré vývody do distribuční soustavy, technologické zařízení bylo demontováno a odvezeno.
    Rozvodna je podle Lutišanové prokazatelně nejstarším elektrotechnickým zařízením svého druhu na území Moravy a Slezska. Do provozu ji v roce 1896 uvedla budapeštská firma Ganz. Ta o čtyři roky později založila Moravsko-ostravskou elektrářskou akciovou společnost /MOEL/. "S tímto dodnes užívaným názvem je spojena elektrifikace města Ostravy, přilehlých ostravských čtvrtí jako je Přívoz, Hrušov, Svinov, ale například i města Bohumína," připomněla Lutišanová.
    Po roce 1918 měla elektrárna výkon 6500 kW a v posledním předválečném roce vyrobila 16,8 milionu kilowatthodin elektřiny. Výroba elektřiny skončila v roce 1961, zařízení posléze fungovalo pod názvem Teplárna Ostrava jako výrobna tepla pro nedaleké sídliště Jindřiška, které vzniklo na území nedaleké bývalé haldy Dolu Jindřich. Od roku 1996 byla rozvodna však jen provozní zálohou.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Něco je tady
Jan Há
21.08.08 06:48
foto
Jan Há
21.08.08 07:14
...a jeste foto
Jan Há
21.08.08 07:42
zobrazit všechny komentáře