Olomouc vybrala pro akvapark nevýhodnou lokalitu

Vložil
ČTK
10.12.2005 11:50
Olomouc

OLOMOUC - Olomoucká radnice nakoupila nevýhodně pozemky pro budoucí akvapark u výpadovky na Brno a dalšími investicemi zhodnocuje pozemky soukromé firmy. Tvrdí to alespoň někteří kritici akvaparku, podle nichž radnice vybrala nevýhodnou lokalitu. Dnes o tom píše Olomoucký den.
Radnice pozemky před časem vykoupila za téměř 30 milionů korun od stavební firmy Gemo. Město navíc musí uhradit i dalších deset milionů jako spoluúčast na vybudování potřebné infrastruktury. Zisk z transakce ve formě zhodnocení pozemků tak plyne do kapes soukromé firmě.
Podle zastupitele Jana Látala tak město Gemu připlatí na už realizované stavby.
"Jsou jimi například křižovatka u hotelu Hesperia, kanalizační sběrač nebo úpravy Kafkovy ulice. Přímá spojitost vybrané lokality a investic musela být zastupitelům dobře známa," uvedl Látal.
S pozemky na Horním lánu systematicky obchoduje řadu let společnost Gemo. Metr čtvereční parcely, která sousedí s akvaparkem, firma získala před třemi lety za zhruba 900 korun. Město ale loni zaplatilo za metr čtvereční 1500 korun a původně byl požadavek ještě o 200 korun vyšší. Některé pozemky město za stejnou cenu koupilo i od soukromých osob, bezprostředně napojených na firmu Gemo.
"Vybrali jsme lokalitu záměrně, protože nejlépe odpovídala našim představám i co se týče dopravní dostupnosti a napojení inženýrských sítí," uvedl náměstek olomouckého primátora Jaromír Czmero.
Podle odborníků by byla vhodnější výstavba akvaparku na jiném místě. "Zvolená lokalita je špatně dostupná pro lidi bez auta. Prostředí v okolí je kvůli obchodům a dopravě příliš dynamické, místo by mělo spíše vzbuzovat dojem klidu," uvedl specialista, který si nepřál být jmenován.
Zahájení přípravy lokality schválili zastupitelé loni v březnu. Letos město podepsalo memorandum se strategickým investorem, s nímž město hodlá vytvořit obchodní společnost, která akvapark vybuduje a bude ho provozovat. Výstavba má začít na jaře. První návštěvníky by měl akvapark za 400 milionů korun uvítat v létě 2007.
0 komentářů
přidat komentář