Nepoučitelní!

Vložil
Místostarosta
13.08.2008 00:55
Ten specificky český způsob architektonické soutěže končící blamáží pro všechny zúčastněné bude mít, jak se zdá, pokračování.  Jihočeská společnost přátel hudby se patrně nechtěla snížit k trapnému spektáklu, který na amaterské úrovni zaranžoval Vlastimil Ježek a oslovila Jana Kaplického se žádostí o studii nové koncertní a kongresové haly Antonína Dvořáka přímo.
"Město dá pozemky", říkal ve večerních  televizních zprávách  primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (je totiž před volbami), "ale  přátelé hudby si prachy musí sehnat sami", (dodal pak alibisticky pro Právo - výrok platný pro dobu po volbách - viz jeho pražský kolega).
Ti se o to budou snažit prý až v Bruselu u EU.  Když jsem viděl v televizi v krátkém šotu Vladimíra Špidlu a když jsem se na webu dočetl, že  Jihočeská společnost přátel hudby má zkušenosti s pořádáním koncertů a dokonce také jednoho benefičního plesu, bylo mi jasné, že ten cimrmanovský kus za pár měsíců skončí přesně v duchu toho starého vtipu z dob socialismu: "Nadšení při přípravě projektu", následováno "zklamáním z realizace", třetí fází je "hledání viníků", logicky následuje "potrestání nevinných". Celý proces končí "odměněním  nezúčastněných".  A aby nikdo nebyl na pochybách vo co gou, celou letní akční čtverylku korunoval přímo pan architekt Kaplický: "Je úžasné, že České Budějovice se nyní mohou stát středem Evropy".
No, od laciné ironie zpět k realitě.  Že si občas nějaký politik snaží před volbami vylepšit preference bájením tu o fotbalových stadionech, jindy zase o chrámech kultury, je poměrně častým zvykem nejen v našich zeměpisných šířkách.  Že jen pan Kaplický ochoten propůjčit své jméno a svou profesionální pověst komukoliv, kdo jej pochválí a slíbí mu realizaci jeho studií jsme za poslední rok také se zděšením zjistili.  Ovšem na rozdíl od novinářů bychom neměli klouzat po povrchu a měli si klást alespoň ty základní otázky. 
Vážně si přátelé hudby myslí, že seženou miliardu korun? Vážně si přátelé hudby myslí, že i kdyby ji sehnali, že jedna miliarda bude stačit? Vážně si přátelé hudby a radní z Budějovic myslí, že by se takto měly zadávat miliardové zakázky? A vážně to profesní organizaci architektů nevadí?
49 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
RE
Jakub
13.08.08 08:24
soukromá?
šárka
13.08.08 08:02
hroznej článek
robert
13.08.08 09:27
Co je mi do toho?
Místostarosta
13.08.08 12:45
nepoučitelní!!!
afa
13.08.08 02:01
zobrazit všechny komentáře