Jan Kaplický představí novou koncertní síň pro České Budějovice

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
11.08.2008 15:20
České Budějovice

České Budějovice - Hudební slavnosti Emy Destinnové, které v Českých Budějovicích vždy na sklonku léta připomínají slavnou pěvkyni, začnou tentokrát nadějnou zprávou. Architekt Jan Kaplický představí při zahajovacím koncertě studii a model nové koncertní síně, kterou pro Budějovice navrhuje. Celkem je do poloviny září na programu 12 koncertů za účasti předních českých i zahraničních interpretů, řekl dnes novinářům ředitel Festivalové kanceláře Emy Destinnové Antonín Kazil.

Již 19. ročník tohoto festivalu začne v pátek 22. srpna v Divadelním sále Domu kultury Metropol, kde Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Rastislava Štúra zahraje skladby Beethovena, Čajkovského a Dvořáka.
V úvodu zazní předehra z Beethovenova Zasvěcení dómu. "Tuto skladbu bychom chtěli používat vždy, kdykoli se bude o našem koncertním sále mluvit. Je to příznačný motiv, protože ji psal k obdobnému účelu v 19. století ve Vídni, kde se stavěl podobný kulturní stánek," vysvětlil Kazil. Kaplického vystoupení bude prvním veřejným krokem k naplnění letitého úsilí Jihočeské společnosti přátel hudby, která slavnosti Emy Destinnové pořádá, o stavbu moderního a dostatečně velkého prostoru se zázemím i pro symfonické orchestry.
Série koncertů se letos rozšíří do většího počtu měst než v minulých ročnících, takže nabídku obohatí večery v Nových Hradech, Třeboni a Jindřichově Hradci. Například v novohradské Rezidenci zazní Renesanční inspirace a sefardské písně v podání Jany Lewitové a Vladimíra Merty. "Bude to krásný program v krásném prostředí," podotkl Kazil.
Při slavnostech se představí například houslistka Gabriela Demeterová, Panochovo kvarteto či Gentlemen singers, dva koncerty bude dirigovat Leoš Svárovský, který se letos stal prezidentem tohoto festivalu. Program je na www.festival-ed.cz.
Po loňském úspěchu v Budějovicích zazní opět také netradiční hudební nástroj šofar, což je zvířecí roh spojovaný s Mojžíšem. Petr Dostál Berg na něj v Třeboni zahraje starozákonní žalmy. Pořadatelé rovněž pokaždé zařazují do programu slavností i skladby, které dosud v Českých Budějovicích nemohlo publikum slyšet - tentokrát to bude Dvořákova symfonická báseň Zlatý kolovrat a Straussova Enšpíglova šibalství.
Festival uzavře 13. září ve velkém sále DK Metropol Operní galakoncert k poctě Emy Destinnové, na němž vystoupí italská mezzosopranistka Elisabetta Fiorillová a bulharský tenorista Kamen Chanev. Zazní árie a dueta z oper Carmen, Maškarní ples, Turandot, Aida a dalších. Tradicí je zvát na tento galakoncert vždy pěvce, kteří vystupují na stejných scénách jako tehdy Ema Destinnová. "Vždy se snažíme, aby na programu byla i nějaká árie nebo opera, v níž naše Ema zpívala. Tentokrát se nám to podařilo velkou měrou, protože Carmen byla její velmi oblíbená opera a slavila s ní úspěchy po celém světě," dodal Kazil.
19 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fajn
eliška
11.08.08 07:46
zakázka
Martin Rosa
11.08.08 09:10
oj
eliška
12.08.08 12:57
ad eliška
abakus
12.08.08 11:10
jjj
ardesing
12.08.08 12:48
zobrazit všechny komentáře