Školy využily prázdniny k opravám a modernizaci

Vložil
ČTK
11.08.2008 11:00
Praha

Praha - Mnoho mateřských, základních a středních škol v zemi využilo letní prázdniny k modernizaci a dalším úpravám, jež by v novém školním roce měly zlepšit a zpříjemnit prostředí pro žáky a učitele. Zřizovatelé škol, tedy kraje či města, vynaložily desítky a někde i stovky milionů korun na modernizaci učeben, střech, zateplení budov, jejich přístavby a další opravy.

    Zhruba půl miliardy korun letos investují do oprav a modernizace budov zřizovatelé škol na jižní Moravě. Téměř 180 milionů korun letos na opravy vynaloží kraj Vysočina. Například Střední škola v Pelhřimově získá za 32 milionů korun nové dílny, které zásadně zlepší podmínky pro praktickou výuku studentů. Naopak třeba na Zlínsku se stavbaři zaměřili většinou jen na dílčí nedostatky, jako jsou výměny oken, zateplení fasád a elektroinstalace. Objekty v havarijním stavu opravili v minulých letech.
    Plzeňské školy investovaly do výměn oken, elektrických rozvodů, oprav střech, rekonstrukcí toalet, budování hřiště, přístaveb a malování. Hlavní stavební práce začínají vrcholit ve školách v těchto dnech. Ředitelé na schůzkách se zástupci firem diskutují o tom, zda dělníci akci do konce prázdnin stihnou. Stejným opravám za desítky milionů korun se věnují i pražské školy a školy na Olomoucku a ve středních Čechách.
    Desítky milionů korun využili i v Královéhradeckém kraji. V Karlových Varech přijdou větší prázdninové opravy základních a mateřských škol, jejichž zřizovatelem je město, na zhruba 22 milionů korun. Český Krumlov opravuje mimo jiné základní školu na Plešivci, kterou by jinak hygienici už nedovolili po prázdninách otevřít. Vadila jim hlavně nefunkční vzduchotechnika i dosluhující vybavení kuchyně a jídelny.
    V Ústeckém kraji je jedna z největších oprav v teplické hotelové škole, kde se kromě kompletní rekonstrukce sociálních zařízení a kantýny buduje jedna učebna. Hlavní akcí je ale výstavba nové tělocvičny, která má být zprovozněna v prvním pololetí příštího roku. Na Liberecku možná budou některé stavební akce pokračovat ještě na podzim.
0 komentářů
přidat komentář