NK: Depozitář v Hostivaři chceme do roku 2013

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
10.08.2008 16:30
Praha

Praha - Národní knihovna (NK) oprašuje plán výstavby depozitáře v pražské Hostivaři, který dosud zůstával ve stínu kontroverzního projektu "chobotnice" architekta Jana Kaplického v Praze na Letné. Přispěl k tomu zřejmě také poslední vývoj kauzy, kdy antimonopolní úřad oznámil, že soutěž o návrh nové budovy NK byla podle Evropské komise v rozporu se zákonem.

    Výstavba nového depozitáře, do něhož by se mělo dát 1,7 milionu svazků, by měla být dokončena nejpozději v roce 2013; stavba by měla začít o rok dříve. Vedení knihovny se svou představou řešení současného nedostatku prostor na uložení knih seznámí ministerstvo kultury do konce srpna. ČTK to dnes řekl ředitel NK Vlastimil Ježek.
    "Nový depozitář odsune alespoň velký problém s nedostatkem prostoru v depozitářích, neřeší ale nedostatek studijních míst a prostoru pro zaměstnance," řekl Ježek. Předpokládá, že se do nového depozitáře ukryjí roční přírůstky do roku 2020. Do té doby chceme definitivně vyřešit otázku výstavby nové budovy, ať již na Letné, nebo jinde, uvedl.
    Poslední odhady nákladů na výstavbu nového depozitáře se pohybují kolem 300 až 370 milionů korun. Vedení knihovny by chtělo propojit novou budovu se stávajícím depozitářem na úrovni prvního a druhého podlaží. Depozitář je ale podle Ježka jen dočasným řešením; rozsáhlé přepravování fondů z Hostivaře na Staré Město je totiž neekologické, pomalé a vůči knihám nešetrné.
    Stávající budova depozitáře byla kvůli obdobné krizi s nedostatkem prostor dostavěna v polovině 90. let. Jde o přibližně 40 let starou budovu, která původně patřila bývalému národnímu podniku Výstavnictví. "Měla problémy se statikou, protože její podloží je písčité. Skladovat kulisy a knihy je totiž hodně velký rozdíl. Proto pro novou budovu se musejí vytvořit základy s hlubokými piloty," vysvětlil Ježek.
    Areál depozitáře, jehož pozemek vlastní NK, se podle něho dostavět musí, protože Národní knihovně nic jiného nezbývá. Jak ale zároveň dodává, není to ztracená investice. Pokud se podaří vyřešit problémy s novou budovou knihovny a Klementinem, využije se prý hostivařský depozitář jako depozitní centrum pro muzea a galerie.
    V Klementinu je v současné době uloženo přibližně 2,5 milionu svazků knih, ve starém depozitáři v Hostivaři jsou čtyři miliony svazků. Průměrný roční přírůstek se pohybuje kolem 80.000 až 100.000 svazků. Podíl knih, které lze zpřístupnit v řádu hodin, se v NK neustále snižuje, knihy skladované mimo Klementinum jsou dostupné v řádu dní.
    Vedení NK už čtyři roky usiluje o výstavbu nové budovy Národní knihovny. Objekt by měl pojmout na deset milionů svazků, což je rezerva na zhruba 50 let. Budoucnost projektu je ale více než rok na mrtvém bodě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články