Fasáda čínské budovy CCTV od ateliéru OMA byla dokončena

Zdroj
OMA
Vložil
Tisková zpráva
06.08.2008 14:30
Office for Metropolitan Architecture OMA

Instalací posledních panelů skleněné fasády budovy CCTV byla završena důležitá etapa stavby nové čínské televizní budovy. Budovu CCTV navrhl Rem Koolhaas a Ole Scheeren z ateliéru OMA.

Stavba tohoto projektu obsahujícího 600.000 m² podlažních ploch začala v září 2004 na 20 ha pozemku na místě opuštěné motocyklové továrny v nové pekingské Centrálním obchodní čtvrti. V prosinci 2007 byly propojeny dvě nakloněné věže a v březnu letošního roku dokončena ocelová nosná konstrukce. Budova CCTV bude dokončena na konci roku 2009, otevření sousední budovy Television Cultural Centre (TVCC) obsahující hotel Mandarin Oriental se předpokládá na začátku příštího roku. Třetí budovou na pozemku je válcová provozní budova, která již nyní slouží pro zajišťování vysílání z Olympijských her.
"Po šesti letech intenzivní spolupráce s našim klientem CCTV, čínským partnerem ECADI a inženýry ze společnosti ARUP, nás velmi těší, že byl exteriér budovy dokončen v čase zahájení Olympijských her," řekl partner OMA Ole Scheeren. "Výrazná budova přidává do pekingského panoramatu věží trojrozměrnou smyčku. Budova je velká a přesto působí menším dojmem a z každého úhlu nabízí jinou perspektivu. Doufáme, že se budova stane symbolem spolupráce a změny."
Po svém dokončení stavba nabídne veřejnosti možnost nahlédnout do jinak nepřístupného prostředí médií a televizní produkce díky trase pro návštěvníky. Nejnižší patro 75 metrové horizontální konzoly nacházející se ve výšce 162 metrů nad zemí bude sloužit jako mediální muzeum a vyhlídková plošina umožňující pohled na město i směrem dolů díky skleněným kruhovým otvorům v podlaze.
Do fasád CCTV se propisuje nepravidelná geometrie nosné ocelové struktury navržené dle průběhů vnitřních sil, která je na některých místech hustá, zatímco jinde zase sestává z řidší diagonální sítě.
Budova vzniká pod vedením Ole Scheerena z pekingské pobočky OMA. Projektovým manažerem je Dongmei Yao, hlavními architekty Anu Leinonen a Andre Schmidt.
Foto: Ole Scheeren
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
CCTV
vladimir sitta
07.08.08 08:29
Struktura
Tom Jung
07.08.08 08:37
struktura?
Kaker
07.08.08 09:45
ať tak či tak...
JPVarchitekt
07.08.08 10:57
07.08.08 11:19
zobrazit všechny komentáře

Související články