Na Troskách je z lešení unikátní novodobá stavba

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
05.08.2008 13:45
Praha

Troskovice (Semilsko) - O unikátní novodobou stavbu se postarali řemeslníci na Troskách, kde s pomocí lešení konzervují proti rozpadání hradby. Několik desítek metrů vysoká konstrukce ze železných trubek obepíná letos v létě nejenom severovýchodní nároží Panského paláce, ale i rozeklanou skálu pod ním. ČTK to dnes řekla kastelán z Trosek Lubomír Martinek.

    "Hradby, z nichž se uvolňuje zdivo, opravují řemeslníci na Troskách již deset let. Letos museli být při montáži lešení mimořádně vynalézaví. Je obdivuhodné, na jak těžkém terénu lešení postavili. Dá se říci, že díky nim přibyla na Troskách další atrakce," dodal kastelán.
    Na Troskách se zpevňuje hlavně koruna hradeb, ale také kolmé zdi. Řemeslníci vytahují uvolňující se kameny a čistí otvory za nimi. Vyplní je a kameny opět zasunou na původní místo. Pracují pouze s vápennou maltou, používanou v době středověku, kdy Trosky vznikly na čedičové vyvřelině.
    "Během deseti let vyloupli a vrátili do hradeb tisíce a tisíce kamenů. Spáry pečlivě uhlazují dřívky a jejich dílo kontrolují každý měsíc archeolog, architekt, statik a další odborníci. Někdy se práce předělává," upozornil Martínek.
    Konzervace hradeb stojí na Troskách ročně kolem milionu korun. Podle kastelána se musí sledovat i skály, na nichž se slavná česká zřícenina tyčí. "Například na nádvoří nás čeká zabezpečení jedné skály. Objevují se v ní široké trhliny a kdybychom ji nechali osudu, mohly by se kusy kamene zřítit," uvedl Martinek.
    Trosky patří mezi nejvíce navštěvované hrady v Česku. Loni na ně zavítalo přes 110.000 turistů. Například minulou neděli tam vystoupalo více než 1700 lidí. Trosky pocházejí z konce 14. století a staly se symbolem Českého ráje. Vyčnívají z nich věže Panna a Baba. Na Babu vedou od roku 2000 dřevěné schody a návštěvníci z ní vidí celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i další proslulou zříceninu Libereckého kraje - Bezděz.
0 komentářů
přidat komentář