Ekologové bojují proti velkoprodejně v Ivanovicích pohlednicemi

Vložil
ČTK
04.08.2008 12:10
Praha

Ekologové chtějí v boji proti výstavbě velkoprodejny řemeslnických potřeb Bauhaus v Brně-Ivanovicích využít protestní pohlednice. V úterý a ve středu je rozdají všem obyvatelům Ivanovic do schránek. Lidé je pak mohou poslat investorům, a vyjádřit tak nesouhlas se stavbou, řekli dnes ČTK aktivisté hnutí Nesehnutí.

    Spor o budování obřího marketu v okrajové části Brna se vleče už více než dva roky. Podle průzkumu veřejného mínění s projektem nesouhlasí asi tři čtvrtiny obyvatel Ivanovic, plán navíc kritizují ekologové. Do klidné čtvrti by obchod přivedl tisíce aut.
    "Záměr by poškodil životní prostředí naší městské části," uvedla Petra Täuberová ze sdružení Klidné Ivanovice. Obhájci projektu naopak upozorňují na to, že Bauhaus přinese do obecní kasy stálý příjem a vytvoří nová pracovní místa. Zástupci investorů novinářům v minulosti řekli, že protesty mohou projekt zdržet, ale nikoliv zastavit.
    Podle dostupných informací a projektové dokumentace bude prodejna stát na ploše více než 20.000 metrů čtverečních. Stejně velkou plochu zalijí betonáři kvůli výstavbě příjezdových cest a parkoviště pro 488 vozů. Dalších 14.000 metrů čtverečních připraví investoři pro další případnou výstavbu, osm hektarů pozemků čekají terénní úpravy. Jako reklamní poutač bude sloužit čtyřicetimetrový sloup.
    O projektu by měl ve stavebním řízení brzy rozhodovat ivanovický stavební úřad. Aktivisté to považují za příležitost, jak do příprav výstavby zasáhnout. Do připomínkování se mohou zapojit vlastníci sousedících pozemků a dalších parcel v okolí.
    Do kauzy se může vložit i soud. Dvě občanská sdružení podala v roce 2006 žaloby proti územnímu rozhodnutí o stavbě. "Projekt porušuje platné zákony a vyhlášky, například územní plán Brna," uvedl Jiří Koželouh z Nesehnutí, které podalo jednu z žalob. Krajský soud v Brně o nich zatím nerozhodl.
0 komentářů
přidat komentář