Listy komentují osud NK a odchod firmy Siemens z Prahy

Vložil
ČTK
24.07.2008 10:30
Praha

Praha - Projekt nové budovy Národní knihovny (NK), která měla stát na pražské Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického, pohřbila podle komentáře dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) neschopnost ředitele NK Vlastimila Ježka. Autor komentáře ale dodává, že by se nemělo zapomínat ani na podíl lidí z ministerstva kultury. Jeho šéf Václav Jehlička (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že nová budova podle návrhu Kaplického na Letné nevyroste.

    Komentátor MfD klade hlavní vinu za tuto věc šéfovi NK Ježkovi. "Omámen nadšením z vítězného návrhu ředitel Národní knihovny manažersky selhal. Nedostatečně připravil projekt, nesehnal pozemky, nezískal si podporu těch, kteří by snad peníze na knihovnu dokázali obstarat. To jeho neschopnost pohřbila celý projekt," píše autor. Dodává ale, že "Ježek v tom není sám, tlumok na putování za chobotnicí mu balili lidé na ministerstvu kultury, které knihovnu zřizuje. A na to by ministr Jehlička neměl jen tak zapomínat."
    "Politická elita zahodila šanci zanechat moderní, odvážnou architekturu, přesahující horizont pár let. Praha je krásné starobylé město, jehož šarm se rodil z toho, že ho každá generace obohacovala něčím vlastním. Uvízlá v gotice, bez barokních paláců, kubistických a funkcionalistických domů, by tolik nevábila. Polistopadové generace bohužel v architektuře ničím hodnotným nepřispěly. Škoda promarněné šance," píše autorka komentáře v Hospodářských novinách.
    Komentátor Lidových novin (LN) upozorňuje na to, že tábory fanoušků a odpůrců stavby nové knihovny se nesrocují kolem myšlenky knihovny, ale kolem objektů a jmen lidí, kteří ve věci figurují. "Za rok debaty se podařilo základní otázku vytěsnit," píše autor a dodává: "Zkusme se chvíli bavit o Národní knihovně. Budeme-li mít v téhle otázce jasno, spory o konkrétní projekty, pozemky, rozpočty a jména se vyjeví v jasnějším světle."
    Komentář Práva se věnuje situaci ve Straně zelených, kterou v září čeká sjezd, kde budou místopředsedkyně strany Dana Kuchtová a její současný šéf Martin Bursík bojovat o nejvyšší stranickou fukci. "Až bude chtít Martin Bursík zase vymítat stíny našich nejtemnějších dob, mohl by zkusmo začít u sebe doma. Nejlépe před zrcadlem," doporučuje autor Bursíkovi v narážce na některé jeho ostré rakce na názory lidí, s nimiž nesouhlasí.
    Odchodem společnosti Siemens z pražské zličínské továrny zřejmě začíná balení kufrů mezi velkými průmyslovými firmami v Česku, míní komentátor MfD. V prostředí rostoucích mezd posílených pevnou korunou totiž podle deníku přežije málokdo. "Jako první odejdou montovny, které stejně není možné dlouhodobě v zemi udržet. I kdyby se české ručičky ztrhaly, levnější než ty čínské, vietnamské či rumunské nebudou," píše komentátor. Upozorňuje na to, že očekávané stěhování se kvůli silné koruně může změnit v úprk.
    "Nabízí se otázka, zda zachraňování ČKD za ty peníze stálo - Siemens totiž vagonku koupil v roce 2002 za tři čtvrtě miliardy korun, ale její oddlužení prostřednictvím Konsolidační banky stálo mnohem víc," připomínají LN. Pachuť podle deníku zůstává z toho, že mají-li zličínští odboráři pravdu, dal Siemens přednost zachování pracovních míst v Německu před továrnou v Čechách. "Řeči o tom, že nadnárodní firmy nemají žádnou vlast, znějí sice patřičně módně, ale i v éře globalizace platí, že každý jsme odněkud," uzavírá komentátor LN.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
24.07.08 01:43
zobrazit všechny komentáře