Jehlička: Je jasné, že nová budova knihovny na Letné nebude

Vložil
ČTK
23.07.2008 20:45
Praha

Praha - Nová budova Národní knihovny (NK) podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nevyroste. Uvedl to dnes ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL), a pravděpodobně tak uzavřel mnohaměsíční spekulace o tom, zda bude návrh uznávaného architekta vzešlý z mezinárodní architektonické soutěže v Praze realizován.
    "Překvapilo mě, že to ministr řekl právě dnes, ale obsah jeho prohlášení mě příliš nepřekvapil," řekl ČTK ředitel NK Vlastimil Ježek, podle nějž je zřejmé, že posun v projektu nové budovy v příštích dvou letech očekávat nelze. Pro vedení knihovny stavba nové budovy zůstává prioritou. "Klementinum do budoucna nestačí, pokud by se brutálně nepřestavělo, nebo by se nestavělo pod zemí, což vylučujeme," uvedl.
    Autor návrhu Jan Kaplický nepřikládá ministrovu vyjádření význam. "Nebylo mi nic oficiálně sděleno, ...pokládám to za vyjádření tisku, nikoli za skutečnost. Národní knihovna na Letné bude," uvedl dnes Kaplický v rádiu Impuls.
    Ministr nevyloučil ani personální změny. Odpovědnost podle něj leží především na knihovně, která má svou právní subjektivitu a podle ministra projekt špatně připravila. Řediteli NK i architektovi musí být podle Jehličky jasné již dlouho, že projekt je nereálný.
    "Nikdo nemá své místo pevné, ani já, ani nikdo z mých ředitelů, to se nedá nikdy vyloučit," řekl Jehlička na dotaz novinářů po personálních důsledcích. Soutěž stála 25 milionů korun, a pokud se nebude podle vítězného návrhu stavět do 24 měsíců od vyhlášení výsledků, náleží jejímu vítězi ještě odstupné ve výši odměny za první cenu. Ta byla 160.000 eur (nyní asi 3,8 milionu korun).
    "Výrok pana ministra neznám. Nicméně si také myslím, že Kaplického blob na Letné stát nebude," sdělil ČTK v textové zprávě pražský primátor Pavel Bém, který se od loňského podzimu oproti svým dřívějším vyjádřením k projektu nestavěl pozitivně.
    Budoucnost projektu byla několik měsíců na mrtvém bodě a stále více se z něj stávalo politické téma. Již v květnu Ježek i Kaplický uvedli, že projekt se odkládá a stane se tématem pro předvolební boj před příštími parlamentními volbami v roce 2010.
    "Celé veřejnosti je nyní již jasné, že 'chobotnice' na Letné se stavět nebude," prohlásil Jehlička na tiskové konferenci po jednání vlády. Ježek uvedl, že zná mnoho lidí, kterým "to jasné není", a sám prý patří mezi ně.
    Kabinet projednával program péče o národní kulturní poklad, tedy o několik státních kulturních institucí včetně NK. Program se má starat především o objekty, ve kterých tyto instituce sídlí a které jsou ve špatném stavu, tedy například o hlavní budovu Národního muzea či sídlo NK v Klementinu. Nikdy se neuvažovalo o tom, že by prostředky z programu šly na stavbu nové budovy knihovny.
    Jehlička uvedl, že jeho ministerstvo jako zřizovatel NK se musí o knihovnu postarat do budoucna. Musí tedy řešit její prostorové problémy, které jsou podle vedení NK hlavním důvodem přípravy stavby nové budovy.
    Podle ministra byl projekt nové knihovny na Letné nepřipraven. "A byl jistým dobrodružstvím. Nyní se naše pozornost musí soustředit na revitalizaci Klementina ve světle nových souvislostí," řekl ministr. Z Klementina se stěhuje Státní technická knihovna, která bude mít svou vlastní novou budovu. Ježek ale uvedl, že technická knihovna není fondová, nezabírá tedy mnoho místa v depozitářích a s prostory po ní se počítá pro Slovanskou knihovnu, která pracuje v nevyhovujících podmínkách.
    Jehlička dnes řekl, že je třeba potenciál rozsáhlé barokní stavby nově zhodnotit. Uvedl také, že se ztotožňuje s peticí akademiků, kteří vyjádřili obavy z komercionalizace Klementina. Nechá si zpracovat odborný posudek na to, jak lze Klementinum využít. Vedení NK ale vždy deklarovalo, že Klementinum zůstane hlavním sídlem této instituce. Počítalo s tím, že uvolněné prostory využije především pro knihovnické a kulturní účely. O využívání Klementina také letos podepsalo smlouvu s Karlovou univerzitou.
    Podle Jehličky nejsou na výstavbu knihovny nazývané blob peníze ani pozemek. Už v květnu uvedl, že v rozpočtu bylo na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun. Kaplického projekt by stál podle odhadů kolem čtyř miliard. Peníze na stavbu by však byly spíše záležitostí rozpočtů příštích let, nikoli rozpočtu letošního.
    Nedostatek prostor v NK se bude podle Jehličky řešit dostavbou hostivařského depozitáře. Tuto variantu Ježek považuje za krajní, neboť se při ní prodlouží dodací lhůty půjčovaných knih a přibude jejich doprava přes Prahu.
29 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kdyby knihy
xakrat
23.07.08 05:24
vítězství zdravého rozumu
Václa Průcha
23.07.08 08:27
Klementinum
Vích
24.07.08 09:31
václa
ctvrta sestra
24.07.08 09:39
KNIHOVNA NA LETNE BUDE
libor
24.07.08 10:38
zobrazit všechny komentáře

Související články