Zápis na seznam UNESCO přivedl do Kutné Hory zahraniční turisty

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
08.12.2005 23:20
Kutná Hora

KUTNÁ HORA - Zápis historického centra Kutné Hory na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO, jehož součástí se toto bývalé královské horní město stalo před deseti lety, je podle místostarosty Václava Vančury především "ochrannou známkou". Díky němu se Kutná Hora zařadila mezi prestižní světové památky a jezdí do ní stále více turistů.

"Zápis historických částí na seznam není o penězích, ale je o obrovské propagaci v celém světě, a především o rozvoji turistického ruchu," řekl dnes Vančura ČTK. Návštěvnost Kutné Hory v posledních letech podle něj každoročně láme rekordy.
Ředitelka Průvodcovské služby Kutná Hora Ivana Vopálková řekla ČTK, že zápis znamenal také zásadní změnu ve složení turistů. Zatímco do roku 1996 bylo z celkového počtu návštěvníků víc než 60 procent Čechů, nyní je jich jen 20 procent a zbytek představují cizinci. Být na seznamu UNESCO je podle ní prestižní, je to doporučení turistům, kam mají jet. Finanční přínos z hlediska cestovního ruchu je nevyčíslitelný, dodala.
Podle starosty Ivo Šalátka přijíždějí krásu města každoročně obdivovat statisíce návštěvníků. "Kutná Hora byla v minulosti zárukou bohatství a prosperity českého státu. Dnes je zárukou, že historické odkazy budou zachovány i pro příští generace," řekl. Obnova památek podle něj stojí hodně peněz. "Hotovo ale zdaleka ještě není," poznamenal.
"Nebydlím v Kutné Hoře, ale přesto se cítím být tak trochu kutnohorským patriotem. Pociťuji hrdost nad tímto městem, s nímž byla spjata moje profese," řekl při dnešní slavnosti u příležitosti výročí Vojtěch Láska z Národního památkového ústavu.
Zavzpomínal, že v archivu našel zprávu o stavu historického centra Kutné Hory z roku 1966. Píše se v ní, že je v kritickém stavu a je nejhorší z městských památkových rezervací v Československu. O několik let později podle něj dokonce hrozilo, že se památkově chráněné území města zmenší.
Kutná Hora se stala po Praze, Českém Krumlově, Telči a kostelíku svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou pátou památkou v ČR zařazenou na seznam přírodního a kulturního dědictví lidstva. O zápisu rozhodl Výbor světového dědictví UNESCO na svém zasedání 9. prosince 1995.
0 komentářů
přidat komentář

Související články