Přehlídka soch v Brně má vítěze: Rónova Malého Marťana

Vložil
ČTK
16.07.2008 13:15
Brno

Brno - Ze 26 soch a instalací, které byly nedávno rozestavěny na náměstích a v parcích v Brně při přehlídce Sochy v ulicích, se lidem nejvíc líbil Malý Marťan sochaře Jaroslava Róny. Vyhrál v anketě magistrátu. Podle primátora Romana Onderky si na radnici pohrávali s myšlenkou vítěznou sochu koupit. Nakonec tak kvůli penězům neučiní, ale přehlídku uspořádají nejspíš i  příští rok, řekl dnes Onderka novinářům.
    Sochy v ulicích měly být podle původního záměru na veřejných prostranstvích v Brně k vidění jednou za dva roky. Teď se záměr přehodnocuje. "Nyní jednáme o tom, zda opravdu tuto akci jako bienále zachovat, či jestli ji neudělat příští rok znovu, aby to byl oficiální první ročník, který by odstartoval pomyslnou tradici," řekl primátor.
    Termín na přelomu května a června by měl zůstat zachován. V Brně v té době běží festival Brno - město uprostřed Evropy, jehož součástí je přehlídka ohňostrojů. "Brno je plné návštěvníků, turistů," uvedl Onderka.
    Projekt označil primátor za úspěšný. Autoři akce podle něj docílili toho, že sochy se přesunuly z kamenných domů a muzeí mezi lidi. Tečku za akcí udělají v příštích dnech na magistrátu. Úředníci vylosují jednoho z bezmála 400 lidí, kteří v  anketě hlasovali o nejlepší sochu. Dostane od primátora dárek. Jaký bude, to Onderka neřekl. Naznačil jen, že půjde o umělecký artefakt.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jen tak dál
Eva
25.07.08 10:27
zobrazit všechny komentáře