Část nádraží Bubny přišla o památkovou ochranu

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
15.07.2008 19:55
Praha

Praha - Ministerstvo kultury rozhodlo o zrušení památkové ochrany části areálu nádraží Praha Bubny. Část odborníků na průmyslové dědictví s odejmutím památkové ochrany v Bubnech nesouhlasí, Národní památkový ústav (NPÚ) její zrušení ale už dříve doporučil, stejně jako památkový odbor pražského magistrátu. ČTK to dnes řekl zástupce vedoucího odboru ochrany kulturních památek Jiří Vajčner.
    Pozemky s patrovou budovou stanice historické Buštěhradské dráhy a drážními dílnami získala před časem za 1,1 miliardy korun společnost Orco, která zvítězila ve výběrovém řízení na prodej drážních pozemků Správy dopravní železniční cesty. O zrušení památkové ochrany požádala. Stavby, doklady drobné industriální architektury, tak pravděpodobně bude moci zbourat.
    "Tyto stavby dodnes neztratily hodnoty, pro které byly prohlášeny za kulturní památky," uvedl již dříve k předpokládanému rozhodnutí ministerstva ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT Benjamin Fragner. Uvádí, že hodnota areálu je především v tom, že nejde o jednotlivé stavby, ale o  soubor objektů, který stále má vypovídací hodnotu. Pro nové využití areálu by podle Fragnera bylo lepší nesnižovat počet staveb prohlášených za památku.
    O části areálu s vodárnou zatím ministerstvo nerozhodlo. Bubny přitom byly památkou prohlášeny jen před několika lety. Stejně tomu bylo například s  bývalou tiskárnou v Opletalově ulici, jejíž ochrana byla na žádost nového vlastníka zrušena po šesti letech. Mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar uvedl, že každoročně žádají vlastníci přibližně 80 památek o zrušení jejich ochrany, vyhověno je jim zhruba v polovině případů.
    Podle mluvčí společnosti Orco Petry Zdeňkové se společnost nyní soustředí zejména na územní plán. Současný plán nedovoluje na pozemku stavět, změnu ale podporují radnice Prahy 7 i pražský magistrát.
    Dnes je za památky v ČR prohlášeno asi 40.000 nemovitostí, z toho je ke 3000 technických památek. Ještě do 90. let se takové stavby podle Fragnera prohlašovaly za památky jen minimálně, od roku 2000 se za památky prohlásilo industriálních staveb více než za celých deset let předtím.
0 komentářů
přidat komentář

Související články