Na prostějovskou radnici se dostal portrét jejího architekta

Vložil
ČTK
14.07.2008 20:20
Prostějov

Prostějov - Město Prostějov získalo do dlouhodobého pronájmu obrazy s portrétem architekta Karla Hugo Kepky a jeho ženy. Podle Kepkových plánů byla v roce 1914 vystavěna v historizujícím slohu nová prostějovská radnice, která připomíná washingtonskou architekturu. Mluvčí města Jana Gáborová ČTK řekla, že obrazy jsou umístěny v zasedací místnosti vedle obřadní síně ve druhém patře budovy.
    "Jde o dvě rozměrná plátna, jejichž autorem je Jan rytíř Skramlík. Díla zapůjčil městu jeden z potomků architekta, který obrazy zdědil," uvedla Gáborová. Podle její kolegyně Jaroslavy Tatarkovičové si lidé mohou obrazy prohlédnout například při Dnech evropského kulturního dědictví, které se uskuteční druhou neděli v září.
    Kepka byl profesorem na německé technice v Brně. Zemřel v roce 1924.
    Prostějovská radnice vyniká bohatými štukami a dekoracemi, její stěny jsou složitě členěny, stropy kazetové a na krby byl použit kararský mramor. Masivní věž s měděnou kupolí a s orlojem měla podle původní představy stát uprostřed hlavního průčelí. Plánované pravé křídlo ale nebylo doplněno, protože se nepodařilo vykoupit pozemek sousedního domu.
0 komentářů
přidat komentář