Merkelová otevřela podmořské světy v severoněmeckém Oceáneu

Zdroj
Zdeněk Polák
Vložil
ČTK
11.07.2008 15:20
Brno

Berlín/Stralsund - Největší akvárium Německa, nejrozsáhlejší výstava modelů velryb, zhruba 7000 mořských živočichů více než stovky druhů. To všechno a mnohem více zahrnuje nové "zážitkové" muzeum Oceáneum, které dnes v severoněmeckém Stralsundu slavnostně otevřela německá kancléřka Angela Merkelová.

    Historické hansovní město na břehu Baltského moře, které je na světovém seznamu památek UNESCO, tak dostává další významnou atrakci. Toto oceanárium je nepřehlédnutelným rozšířením stralsundského Německého mořského muzea.
    Stuttgartské architektonické studio Behnisch & Partner, které se proslavilo stavbou mnichovského olympijského stadionu z roku 1972, se tentokrát nechalo inspirovat přilehlým přístavištěm. Fasády připomínají vzdouvající se plachty, jádro komplexu však tvoří čtyři pavilony neurčitého tvaru - mají připomínat vodou ohlazené balvany. Německý magazín Focus píše o "efektu Bilbaa". Guggenheimovo muzeum v severošpanělském Bilbau totiž přitahuje davy turistů už jen svým zevnějškem.
    To nejdůležitější se však ve stralsundském muzeu ukrývá uvnitř. Především 39 akvárií naplněných šesti miliony litry vody, 150 tunami soli a živými mořskými živočichy, převážně rybami, mezi nimiž jsou nejhojněji zastoupeni sledi a makrely. Nechybí však ani menší druhy žraloků.
    Kytovcům je věnována zvláštní výstava s názvem Obři moří. Modely velryb ve skutečné velikosti se vznášejí nad hlavami návštěvníků. Největší napodobeninou je 26 metrů dlouhý model plejtváka obrovského, největšího známého živočicha. Podobně jako v případě kostry velryby v pražském Národním muzeu by mělo jít o jednu z hlavních atrakcí celého komplexu.
    Tuto část expozice financovala 1,45 milionu eur (kolem 34 milionů korun) ekologická organizace Greenpeace. "Neznámý svět moří se musí pro člověka stát prožitkem, aby si každý jednotlivec uvědomil odpovědnost za uchování jejich pokladů," řekla šéfka německé pobočky hnutí.
    Merkelová, pro niž byla přítomnost při otevření turistického magnetu "povinností" už proto, že Stralsund je součástí jejího volebního obvodu, dnes ocenila skutečnost, že výstava neodhaluje jen rozmanitost života moří, ale také pojednává o ohroženích, jimž jsou moře vystavena.
    Kancléřka se loni v říjnu ve Stralsundu zúčastnila i otevření nového mostu na ostrov Rujana, který byl v dobách reálného socialismu tradiční prázdninovou destinací i pro české turisty. Mnozí z nich navštívili i stralsundské Muzeum moře a rybolovu, které prý bylo nejnavštěvovanějším muzeem v celé NDR a které se po převratu přejmenovalo na Německé mořské muzeum a výrazně se rozrostlo. Dodnes jde o jedinou instituci svého druhu v Německu.
    Atrakcemi Oceánea jsou především akvária, která umožňují návštěvníkům doslova se ponořit do světa pod hladinou moří od Baltu přes Severní moře až po severní Atlantik a Severní ledový oceán. Největší je akvárium s hejny ryb Severního moře, které zabírá plochu o 300 metrech čtverečních a pojme 2,6 milionu litrů vody. Jenom jeho stěny z průhledného akrylu jsou tlusté 30 centimetrů.
    V severomořském akváriu jsou dokonce v půlhodinových intervalech simulovány přílivy a odlivy. Návštěvníci se ve stejném pavilonu mohou projít také tunelem obklopeným akváriem s faunou a flórou jediného německého útesového ostrova Helgolandu.
    V oddělení věnovaném Baltskému moři je umístěna velká doteková obrazovka o rozměrech dva krát tři metry, díky níž lze údajně uskutečnit virtuální cestu podél celého pobřeží Baltského moře a seznámit se s jeho ekologickými problémy.
    Součástí nového areálu jsou však i natrvalo ukotvená loď Greenpeace Beluga II, mořský záchranný člun nebo člun na odstraňování ropných skvrn.
    Polovinu z celkových nákladů na stavbu muzea ve výši zhruba 60 milionů eur uhradil německý stát. Muzeum počítá s návštěvností přesahující 550.000 lidí ročně. Jen od nadcházejícího víkendu si slibuje 20.000 návštěvníků.
0 komentářů
přidat komentář