Právo: Postup opravy Karlova mostu bude údajně šetřit inspekce

Vložil
ČTK
11.07.2008 01:40
Praha

Praha - Postup opravy Karlova mostu bude údajně šetřit památková inspekce. Podle informací deníku Právo inspekce kritizuje příliš rychlou výměnu původních kamenných bloků za nové. Inspekce bude podle deníku důkladně kontrolovat veškeré podklady.

    "Minimálně po administrativní stránce to zřejmě není dobře ošetřeno, vyžádali jsme si proto všechny podklady s tím, že jde o památku prvořadého významu, takže očekávám, že je dostaneme neprodleně," řekl Právu zdroj z památkové inspekce ministerstva kultury.
    Jako největší problém se podle listu jeví likvidace původních kamenných kvádrů zábradlí mostu. To kritizují i lidé z Klubu za starou Prahu. Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu, který má Karlův most na starosti, však postup firmy, která opravu provádí, hájí: "Jiná možnost než mnoho kamenů vyměnit není, jde o to, že jsou v mnohem horším stavu, než jsme očekávali na základě průzkumu," uvedl pro Právo Šefců.
    Podle kritiků je ale chyba právě v postupu, ke kterému se podle informací Práva z inspekce možná vůbec neudělala technologická příprava. Odborníci se kvůli postupům oprav přeli už před deseti lety, kdy se rekonstrukce mostu připravovala.
    Stavebníci nyní pokračují v rekonstrukci Karlova mostu opravou svrchní části. Na opravě se podílí stavební společnost Mott MacDonald, opravy začaly v srpnu minulého roku. Karlův most je druhým nejstarším dochovaným kamenným mostem v České republice. Stavbu zahájil císař Karel IV. roku 1357, dostavěn byl na počátku 15. století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články