Utajený audit už přes půl roku paralyzuje památkový ústav

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.07.2008 10:50
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) je již mnoho měsíců v  nejistotě týkající se jeho budoucnosti. Kromě nápadů dřívějších ministrů na změny v jeho působnosti a změn, které by mohl přinést nový památkový zákon, je NPÚ téměř paralyzován již půl roku tajenými výsledky auditu. Ředitel ústavu Pavel Jerie již ministrovi kultury nabídl svou funkci, ale ministr Václav Jehlička (KDU-ČSL) se k jeho abdikaci dosud nevyjádřil.
    Jerie odeslal dopis s abdikací ke 30. listopadu ministrovi nedávno - 18. června, o týden později spolu jednali. "Důvodem je nemožnost dát ústav dohromady a dělat organizační změny, neustále se to zdržuje. Říkalo se, že to bude po skončení auditu," řekl Jerie ČTK. Ředitel nabídl svou funkci podle svých slov s  dostatečným předstihem.
    Jerie loni navrhl změnu statutu NPÚ, která by umožňovala reorganizaci ústavu - ten bývá někdy kritiky označován za "moloch" s  mnoha zaměstnanci, který má právě v organizaci práce rezervy. Nový statut však zřizovatel, tedy ministerstvo, podepsal až koncem září 2007, ale tehdy již zadalo komplexní externí procesní audit a přípravu reorganizace pozastavilo.
    V NPÚ se neměla připravovat reorganizace, dokud nebude hotový audit. Uskutečnil se přes zimu, ministerstvo za něj dalo 1,5 milionu korun a již od února jsou k dispozici jeho výsledky. Jsou však tajné, Jerie je zná od konce dubna, nesmí je ale zveřejnit. Dostali jej však již třeba členové sněmovního kontrolního výboru.
    Podle informací ČTK však audit nezjistil to, o čem se spekuluje - tedy že NPÚ je přezaměstnaný a pracuje nehospodárně. V případě ústředního odborného pracoviště v Praze by dokonce podle auditorů mělo v této pobočce pracovat ještě o několik desítek lidí více, aby mohla vykonávat své odborné činnosti tak, jak má.
    Mluvčí ministerstva Jan Cieslar ČTK sdělil, že audit "shledal v některých činnostech této organizace nedostatky, které ministerstvo již řeší v rámci svých zřizovatelských vztahů s NPÚ". Ministerstvo podle něj plánuje kroky, které mají ústav stabilizovat, a nevylučuje ani "personální změny v oblasti managementu organizace".
    Audit shrnuje informace o hospodaření NPÚ z jeho výročních zpráv, přičemž poslední, se kterou pracuje, je z roku 2006 - neuvádí tedy aktuální ekonomické údaje za rok 2007. Naznačuje tři varianty uspořádání ústavu - například možnost řídit všechny hrady a zámky ve správě NPÚ z Prahy. Přitom teprve letos bylo na základě politického rozhodnutí dokončeno takové uspořádání NPÚ, aby jeho pobočky, které v sobě zahrnují správu objektů i odbornou činnost, kopírovaly krajské uspořádání po reformě státní správy v roce 2003.
    Ve hře je pravděpodobně stále nápad na oddělení odborné činnosti NPÚ a správy státních hradů a zámků. Podle některých památkářů se již připravuje byt pro budoucího mimopražského náměstka ústavu, který by organizaci spravující památky řídil. "Každé dělení organizace je dražší," říká k tomu Jerie: vždy se musí zdvojit účetnictví a mnoho dalších organizačních činností.
    V oblasti státní památkové péče je dnes nejvíce diskutovanou záležitostí příprava nového zákona. Ten vzniká v památkovém odboru ministerstva a k jeho četným kritikům patří i NPÚ. V čele komise, která zákon připravovala, je první náměstek ministra František Mikeš (ODS), dříve dlouholetý starosta Českého Krumlova. Podle kritiků je zákon hlavně jeho prací. Kritizováno je v zákoně mnoho - především ale to, že velkou část dnešních pravomocí státu převádí na kraje a obecně by mohl mít za cíl snížit počet památek. To však ministerstvo popírá.
    S podobou zákona i s jeho zatím negativním přijetím u odborníků mají možná problém i jeho tvůrci - v minulých dnech odešli z památkového odboru ministerstva dva právníci - jeden přešel na jiný ministerský odbor, druhý na krajský úřad ve středních Čechách. Věcný záměr zákona by měl být vládě předložen v říjnu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zásadní chyba NPÚ
Nikola Šuhaj
08.07.08 02:02
Přesně tak
Loupežník
08.07.08 08:53
re:
no name
09.07.08 10:55
jo jo
Loupežník
09.07.08 12:32
ne ne
no name
09.07.08 12:52
zobrazit všechny komentáře

Související články