Děkani filozofických fakult jsou proti památkovému zákonu

Vložil
ČTK
07.07.2008 21:10
Praha

Praha - Proti chystanému novému památkovému zákonu jsou děkani sedmi filozofických fakult v ČR. Stejně jako dalším kritikům se ani zástupcům vysokých škol nelíbí snaha během deseti let přepsat celý seznam kulturních památek i možné oslabení odborné činnosti Národního památkového ústavu (NPÚ). Děkani proto napsali dopis ministrovi kultury Václavu Jehličkovi.
    "Důslednou aplikací zveřejněného záměru by podle nás došlo k výraznému oslabení ochrany kulturních památek a kulturního dědictví České republiky," sdělila ČTK děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Michaela Hrubá.
    Podle děkanů je návrh rozhodnout za deset let o  znovuzapsání všech kulturních památek prohlášených za uplynulá desetiletí velmi nebezpečný pro uchování kulturního dědictví. Výsledkem tohoto procesu může být výrazná redukce památkového fondu a to, že se významné kulturní památky ocitnou bez jakékoli ochrany, uvádějí děkani. Stejné obavy mají i další odborníci včetně pracovníků NPÚ, Archeologického ústavu Akademie věd či členů Klubu za starou Prahu.
    Velkou změnou by mělo být to, že seznam památek již nemá spravovat NPÚ, ale ministerstvo kultury. Podle něj je přehodnocení nutné proto, že dnes není zřejmé, co všechno je památka. Nový, plně digitalizovaný seznam má být přesnější a určující a také má pomoci vlastníkům památek, kteří jsou osvobozeni od daně z nemovitosti - nebudou už muset tuto skutečnost dokládat.
    Podle kritiků přehodnocení seznamu povede k jeho redukci, předkladatelé zákona ale nevylučují, že by tomu mohlo být i naopak. Pokud není záměrem památky redukovat, není časově možné seznam během pouhých deseti let přepsat, říkají kritici zákona. Fakt, že zejména nemovitosti by přestaly být památkami, by znamenal daleko volnější nakládání s těmito většinou historickými stavbami - mohly by se například jednodušeji stávat předmětem obchodu.
    Nechráněné movité kulturní památky by pak podle děkanů ve velice krátké době mohly nekontrolovatelně opustit území ČR.
    I když dnes nemá NPÚ výkonnou moc v  oblasti památkové péče - ta náleží samosprávě, podle připravovaného zákona by mohlo být postavení odborníků z památkového ústavu ještě sníženo. Dnes si v  případě úpravy památky správní orgány musí vyžádat odborné stanovisko NPÚ, byť se pak jeho rozhodnutím nemusí řídit, avšak podle záměru zákona by již nemusely.
    "Jsme přesvědčeni, že o zásazích na památkách mají rozhodovat nezávislé odborné instituce, nikoli pouze úřední aparát," píší děkani. Podle nich by nová praxe byla v rozporu s tradicí české památkové péče, která je propojena s  výzkumem a odborným vzděláváním pracovníků v oblasti památkové péče na vysokých školách. Na podobný problém v oblasti archeologie minulý týden upozornil Archeologický ústav AV.
0 komentářů
přidat komentář