V Berlíně se dnes otevře nová budova americké ambasády

Vložil
ČTK
04.07.2008 14:50
Německo

Berlín

Berlín - Za účasti německé kancléřky Angely Merkelové a bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího se dnes večer slavnostně otevře nová budova velvyslanectví Spojených států v Berlíně. Vznik novostavby v těsném sousedství Braniborské brány provázely spory, které se týkaly bezpečnostního koridoru kolem ambasády. Nakonec se velvyslanectví na místo, kde fungovalo až do druhé světové války, vrátilo.

    Stavba velvyslanectví na Pařížském náměstí poblíž nově zbudovaného památníku obětem holokaustu se dlouho odkládala kvůli bezpečnostním požadavkům USA. Američané například chtěli mít kolem ambasády bezpečnostní okruh 30 metrů bez jakéhokoli veřejného provozu. To by ale znamenalo omezení pohybu na přilehlých frekventovaných komunikacích, a proto trvalo řadu let, než došlo ke kompromisu.
    Velvyslanectví se otevře symbolicky v den významného amerického státního svátku, Dne nezávislosti. V sobotu 5. července se pak chystá velká lidová slavnost Amerikafest, která bude určená široké veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář