Drážďany zatím UNESCO ze svého seznamu nevyškrtlo

Vložil
ČTK
04.07.2008 09:15
Praha

Québec (Kanada) - Nábřeží Labe v Drážďanech zatím zůstane na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o tom rozhodla na svém výročním zasedání v kanadském Québecu. Drážďany se ocitly v ohrožení proto, že město přišlo s plánem vybudovat v chráněné oblasti nábřeží Labe most. UNESCU se ale tento záměr nelíbí, a proto zařadila saskou metropoli na seznam ohrožených památek.

    UNESCO opakovaně doporučuje, aby v Drážďanech místo plánovaného mostu přes Labe vznikl tunel. Pokud se radnice pro tuto šetrnější variantu nerozhodne, vyřadí organizace Drážďany ze svého seznamu definitivně příští rok.
    Zástupkyně německé delegace na jednání UNESCO Brigitte Ringbecková agentuře DPA řekla, že Německo má nyní poslední šanci. "Když se teď bude stavět dál, je titul pryč."
    Most přes Labe u Lesního zámečku je podle radnice v Drážďanech nutný, aby se ulevilo dopravně přetíženému historickému centru. UNESCO plánovanému mostu vytýká, že naruší charakter nábřeží řeky a navrhuje variantu s tunelem. Tu ale město už dříve odmítlo, protože je prý pro danou lokalitu nevhodná.
    UNESCO během svého kanadského zasedání, které potrvá do 10. července, projedná ještě osud dalších 29 ohrožených památek. Na programu má také rozhodování o tom, zda na její seznam přibude některá ze 47 památek, které se o zápis na něj nově ucházejí. Mezi kandidáty je také jedna česká a dvě slovenské památky - z Česka se o zápis ucházejí Luhačovice se svým souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče, za Slovensko kandidují dřevěné kostelíky na východě země a pevnost v Komárně.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
unesco
jiri
04.07.08 10:01
zobrazit všechny komentáře

Související články