Do 2 let začne v Rapoticích stavba věznice s ostrahou

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
02.07.2008 09:15
Praha

Rapotice (Třebíčsko) - V areálu bývalé raketové základny u Rapotic na Třebíčsku se vedle věznice s dozorem a dohledem do dvou let začne budovat věznice s ostrahou. Stavbu bude financovat privátní partner v takzvaném pilotním projektu PPP, náklady se odhadují na zhruba miliardu korun.

    "Vláda záměr schválila, počítáme, že během tohoto roku by mělo proběhnout výběrové řízení investora formou výběrového dialogu a že během dvou let by měly být zahájeny práce na výstavbě této soukromo-veřejné věznice," řekl ČTK při dnešní návštěvě areálu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Úkolem privátního investora bude věznici navrhnout, postavit, zaplatit a po určitou smluvní dobu, asi 25 let, provozovat. Kromě jiného by měl pro 60 procent vězňů zajistit zaměstnání. Výstavba by měla trvat zhruba dva roky. Ve dvou etapách by v ní mělo vzniknout místo pro maximálně 585 vězňů. Práci by v ní našlo až 315 zaměstnanců.
    Před dokončením je nyní první etapa adaptace vojenského areálu na věznici s dohledem a dozorem pro více než 400 odsouzených. Podle premiéra Mirka Topolánka se stane hlavní kapacitou pro výkon lehčích trestů a zaměstnanost vězňů, kterou se v Česku podařilo zvýšit na 62,5 procenta. "Ukazuje se, že zájem o kvalifikovanou a přitom levnou pracovní sílu se u nás bude zvyšovat. Pořád je to lepší řešení, než sem vozit zahraniční dělníky," řekl premiér novinářům.
    V areálu nyní pomáhá se stavebními pracemi a údržbou 55 odsouzených, koncem roku jich přibude dalších 200. Plné kapacity by věznice v Rapoticích měla dosáhnout v polovině roku 2009. První etapa za 173 milionů korun byla zahájena loni v listopadu. Před dokončením je stavba vstupní budovy a oplocení, kde se montuje elektronické zabezpečení a také rekonstrukce administrativní budovy. Přivedena byla také pitná voda z tří kilometrů vzdálených Vysokých Popovic a hotova je čistírna odpadních vod. Svým účelům už slouží i budova logistiky.
    Do druhé etapy je zahrnuta rekonstrukce ubytovny pro vězně, budování kuchyně, skladů či adaptace výrobního areálu. Ten bude hlavním přínosem pro místní podnikatele. Adaptace bývalého vojenského areálu na věznici s dozorem v Rapoticích na Třebíčsku bude stát přes 260 milionů korun. Původní odhady přitom byly poloviční. Stav areálu byl ale horší, než se původně předpokládalo.
0 komentářů
přidat komentář