Soběslav vybuduje v gotickém hradu knihovnu a informační centrum

Vložil
ČTK
01.07.2008 11:15
Praha

Soběslav (Táborsko) - Soběslav vybuduje v gotickém hradu knihovnu a informační centrum. První etapa přestavby památky, která desetiletí chátrala a sloužila i jako sklad ovoce, si vyžádá téměř 39 milionů korun. Z více než 90 procent ji pokryje dotace z Regionálního operačního programu, řekl dnes ČTK starosta Jindřich Bláha.

    "Gotický hrad je památka ze 14. století. Je ve středu města, ne jako jiné hrady na kopci. Chtěli bychom ho zaprvé zachránit a zadruhé do něj vestavět knihovnu a informační centrum," uvedl Bláha. Projekt počítá i se stálou expozicí kamenných fragmentů a artefaktů nalezených při rekonstrukcích a sálem pro autorská čtení, videoprojekce a hudební produkce.
    Knihovna se zhruba 35.000 svazky vznikne ve druhém podlaží paláce. Bude umístěna ve skleněném kontejneru, skrz který uvidí návštěvníci historické zdivo a který zajistí optimální klimatické podmínky pro knihy. Knihovna bude mít oddělení pro děti, mládež a pro dospělé, hudební oddělení a čtyři počítačové terminály s internetem.
    Soběslav také získala z ROP dotaci 22,4 milionu korun na vybudování Společenského centra Soběslavska. "Je to přestavba kina na společenské centrum a zůstane tam sál s promítáním včetně digitální projekce. Ale budou tam i prostory především pro mladé, aby mohli trávit volný čas v příjemném prostředí," vysvětlil starosta.
0 komentářů
přidat komentář