Zetor prodává lukrativní areál vedle Zbrojovky za 200 milionů Kč

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
30.06.2008 16:50
Brno

Brno - Společnost Zetor prodává nevyužívaný areál v brněnských Husovicích hned vedle bývalé Zbrojovky Brno. Lukrativní pětihektarovou plochu s halami nabízí za 200 milionů korun. ČTK to dnes potvrdil mediální zástupce podniku Miroslav Toman. Zetor v Husovicích vyráběl do roku 2006 motory traktorů, poté výrobu přesunul do centrály v Brně-Líšni.
    O plochu vedle řeky Svitavy bude mezi developery rozhodně značný zájem, shodují se realitní makléři. Pozemek zatím podle současného územního plánu slouží k průmyslové výrobě a podle informací z radničního seznamu lokalit brownfields je silně kontaminovaný. Sousedí ale s dvaadvacetihektarovým areálem bývalé brněnské Zbrojovky, kde nyní investiční skupina J&T plánuje výstavbu nové čtvrti. V Brně je navíc obecně nedostatek pozemků pro bytovou výstavbu.
    Právě J&T, která za sousední Zbrojovku zaplatila 707 milionů korun a v příštích letech tam plánuje investovat několik miliard korun do výstavby bytů, kanceláří a obchodů, se o plochu Zetoru zajímala. Jednání ale skončila bez výsledku, uvedl marketingový manažer skupiny Jiří Ochec.
    Cena za metr čtvereční, pokud se neberou v úvahu stavby na ploše, vychází na 4000 korun. Podle realitního makléře Dušana Přikryla ze společnosti Gaute to odpovídá lokalitě. Pokud by Zetor za pozemky a haly získal požadovaných 200 milionů, šlo by o jeden z největších letošních realitních obchodů v Brně. V nabídce je nyní ještě větší investice, a to část M-paláce poblíž místa, kde by mělo stát nové vlakové nádraží. Současný majitel za něj chce přes 350 milionů korun.
    Husovický areál není jediný, který Zetor po problémech v 90. letech opustil. Před sedmi lety společnost zavřela i šroubárnu v Předklášteří na Brněnsku. Firma pak postupně sjednotila většinu výroby do jediného areálu v Líšni, kde dnes navíc působí na podstatně menší ploše než dřív. Zbytek tamní plochy chce také nabídnout k využití. Z původní dohody, že část plochy koupí brněnská radnice a bude ho dál nabízet investorům, sešlo. Zetor podle města požadoval příliš vysokou částku.
0 komentářů
přidat komentář