Na opravu chrámu svaté Barbory dostane církev 37 milionů

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
07.12.2005 10:25
Zlín

VLAŠIM (Benešovsko)/KUTNÁ HORA - Na opravu chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře dostane církev v příštím roce 37 milionů korun. Z toho 30 milionů je z prostředků ministerstva kultury a sedm milionů přidali poslanci v rámci projednávání státního rozpočtu. Rekonstrukce nejznámější kutnohorské památky bude pokračovat opravou presbyteria, řekla dnes ČTK Dagmar Fundová, která zajišťuje technický dozor oprav.

"S postojem ministerstva kultury jsme spokojeni. Jeho přístup se změnil," dodala. V letošním roce dostali na opravu chrámu 23 milionů korun, to bylo víc než ministerstvo původně slíbilo. S přípravou rekonstrukce presbyteria proto mohli začít už na podzim.
"Ještě teď v chrámu děláme. Uvnitř se staví lešení," uvedla Fundová. Řemeslníci sundali kamenné prvky, jejichž kopie se budou dělat přes zimu. Nechají také v předstihu opravit vitrážová okna. "Oprava pak půjde podstatně rychleji," dodala Fundová.
V letošním roce se v rámci rekonstrukce mimo jiné vyměnila břidličná krytina stříšek nad kaplemi. Stejně jako v předchozích dvou etapách oprav se restaurovaly omítky a kámen. Poprvé nebyly práce hrazeny přímo ze státního rozpočtu, ale z peněz ministerstva kultury. Celkový rozpočet na rekonstrukci se odhaduje na víc než 100 milionů korun, oprava už stála kolem 60 milionů.
Dosavadní průběh oprav dokumentuje přímo v chrámu malá výstava. V rámci oslav desátého výročí zapsání Kutné Hory na seznam kulturního dědictví UNESCO se expozice přesune do Vlašského dvora. Otevřena bude od 9. do 22. prosince. Spolu s ní tam bude město prezentovat výsledky oprav dalších kutnohorských památek v uplynulém desetiletí.
Chrám svaté Barbory patří k nejvyhledávanějším památkám Kutné Hory. Loni ho navštívilo přes 205.000 lidí.
Chrám byl založen v roce 1388. Podle některých historických pramenů měl dosahovat dvojnásobku dnešní délky. Vlivem nejrůznějších událostí byla jeho stavba několikrát přerušena a dokončit se ji podařilo až po více než 500 letech v roce 1905.
0 komentářů
přidat komentář