V Česku se zachovalo 79 větrných mlýnů

Vložil
ČTK
28.06.2008 14:55
Hradec Králové

Větrný mlýn v Třebíči
Horní Dubenky (Jihlavsko) - Větrné mlýny v Česku se zachovaly v  79 lokalitách, některé ale jen z části. Na Vysočině připomínají tento starobylý způsob využití větrné energie dvě stavby v Třebíči a Budišově, obě památky jsou zatím nepřístupné. V celé zemi si lze prohlédnout vnitřní vybavení 14 větrných mlýnů, hlavně na Moravě. Další zajímavosti se lidé mohou dovědět na výstavě Kouzlo větrných mlýnů ve mlýně v Horních Dubenkách na Jihlavsku, která potrvá do poloviny října.
    Výstavu na sýpce bývalého vodního mlýna v Horních Dubenkách dnes představil její autor Jan Doubek, který je předsedou sekce Větrné mlýny při Kruhu přátel Technického muzea v Brně.
    "Větrné mlýny vznikaly tam, kde to bylo daleko k vodnímu toku," řekl Doubek. Celkem je v zemi zaznamenáno asi 1000 takových lokalit, z toho 700 na Moravě. Jako první je doložen větrný mlýn na pražském Strahově v roce 1277. Poslední funkční zařízení vzniklo ve 30. letech minulého století ve Spálově u Nového Jičína. Zděné větrné mlýny se později často měnily v rekreační chalupy. "Dřevěné sice rychleji chátraly, ale ty, které zůstaly stát, se nehodily k rekreaci, a proto se zachovaly kompletně i s vnitřním vybavením," podotkl Doubek.
    Mnohem rozšířenější vodní mlýny mají v Česku o několik století delší historii. Před 70 lety jich ještě fungovalo kolem 10.000. Vodní mlýny byly výkonnější a mlely jemnější mouku. Ve větrných se z toho důvodu později hlavně šrotovalo obilí pro dobytek, někde sloužily i k drcení kostí. V Třebíči se mlela smrková kůra na tříslo pro tamní koželuhy.
    Oba větrné mlýny na Vysočině jsou zděné a pocházejí z první poloviny 19. století. "Mlýn v Třebíči je obnoven zvenku, vnitřek je zatím nevyužit," popsal Doubek. Budišovský mlýn se dochoval jen z  části. "Je unikátní svou stavbou. Jeho majitelka má zájem ho zpřístupnit, uvažuje i o jeho využití na rozhlednu," dodal.
    Výstava se nachází v  soukromém muzeu mlynářství. V něm je mimo jiné k vidění mlýnice z 30. let minulého století. Muzeum vzniklo před několika lety, za sezonu ho navštíví stovky lidí.
0 komentářů
přidat komentář