V kopcích nad Malibu roste dům budovaný ze starého boeingu

Vložil
ČTK
27.06.2008 18:10
Praha

Malibu (USA) - V sousedství už stojí dům, který podle vědců vypadá jako urychlovač částic, a opodál je další, který spočívá na válcovité věži a vypadá jako létající talíř. Nicméně až se Francie Rehwaldová někdy během příštího roku nastěhuje do nového příbytku v americkém Malibu, trumfne je oba. Bude jediným člověkem v širokém okolí, který žije v domě postaveném z recyklovaných částí letadla Boeing 747, píše agentura AP.

    Po více než ročních průtazích se konečně její sen začal stávat skutečností, když jí nad hlavou přeletěl velký vrtulník, pod jehož břichem se kymácela polovina křídla jejího budoucího domu.
    Zdá se, že člověk, který si usmyslel žít v domě vybudovaném z recyklovaného velkého dopravního letadla, kdysi schopného přepravit naráz 500 lidí, musí být opravdu velký snílek.
    "K přepravě kusů letounu bylo zapotřebí souhlasu 17 vládních institucí a museli jsme uzavřít pět dálnic," vypočítává architekt David Hertz.
    Ačkoliv jsou Hertz a jeho firma Studio of Environmental Architecture ve sféře výstavby "zelených" domů z recyklovaných a přírodních materiálů dobře známi, tohle je pro ně první sídlo z vyřazeného obřího letounu, jehož křídla mají plochu asi 510 metrů čtverečních.
    "Konečně jsem našel dostatečně bláznivého zákazníka, pevně odhodlaného něco takového podniknout," žertoval loni, nedlouhé poté, co byl starý boeing, který spolu s Rehwaldovou objevili na skládce v Mojavské poušti, demontován a převezen do více než 160 kilometrů vzdáleného Camarilla nedaleko Malibu. Vrtulník, který přišel na 10.000 dolarů za hodinu, byl jediným způsobem, jak dostat 38 metrů dlouhé části křídla přes klikatící se kaňony nad Malibu.
    Letoun, který jako nový stojí 200 milionů dolarů, byl na skládce k mání za 40.000 dolarů. Kompletní stavba bude sestávat z domu a dalších budov, včetně domků pro hosty, správcova příbytku a stodoly. Bude tu také výtvarný ateliér z kusů trupu letadla a z části ocasu se stane vyhlídková plošina, z níž budou návštěvníci moci pozorovat přes kopce na Tichý oceán. Z přídě letadla se stane meditační pavilon a v kabině první třídy bude jeden z domů pro hosty.
    "Jsem velký fanda recyklace, miluji domy ohleduplné k životnímu prostředí a moderní architekturu," přiznává Rehwaldová.
    Pozemek pro dům z letadla patříval Tonymu Duquettovi, návrháři filmových scén a kostýmů, jenž zaplnil místo kdysi známé jako Duquette Ranch výstředními konstrukcemi, které vlastnoručně vytvořil z odpadových materiálů pocházejících z natáčecích "placů". Většinu z nich zničil v polovině 90. let minulého století požár, ale několik štíhlých věží a pagod, postavených například ze starých ropných barelů a kovových plátů, se zachovalo.
    Pokud by se prý Rehwaldová měla někdy stěhovat, už ví, jak bude vypadat její příští dům. "Asi bych použila loď," říká.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
CTK rules
27.06.08 07:36
zobrazit všechny komentáře