Urban chce vyvlastňovat půdu pro průmyslové zóny

Vložil
ČTK
07.12.2005 10:15
Praha

PRAHA - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban usiluje o to, aby do budoucna bylo možné vyvlastňovat pozemky nutné k budování průmyslových zón. Ve vládě s tímto požadavkem neuspěl, a tak se ho nyní pokusí prosadit přímo ve sněmovně při schvalování komplexu stavebních zákonů. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Urbanovi má pomoci poslanec ČSSD Miloslav Kala. "Předložím pozměňovací návrh, aby takové vyvlastnění bylo možné ze zákona prohlásit za veřejný zájem," cituje deník Kalu. Návrh počítá s velkými pravomocemi vlády, která by rozhodovala o konkrétních případech. Kabinet si tak podle poslance ponechá jen pro případ těžkostí s výstavbou strategických zón.
Nový paragraf se podle deníku může objevit buď v novém stavebním řádu, nebo v připravovaném zákoně o vyvlastňování. O obou předlohách by měli poslanci rozhodovat příští týden.
Urban zdůrazňuje, že vyvlastnění připadá v úvahu jako krajní možnost a jen v těch, případech, kde je veřejný zájem prokazatelný. Proti návrhu jsou US-DEU a ODS. "Šlo by jen o zvýhodnění státem vybraných firem na úkor jiných," cituje deník stínového ministra průmyslu a poslance ODS Martina Římana. Návrh se nelíbí ani lidovcům.
Kala proto podle HN spoléhá na levicovou většinu ve sněmovně, ale jednotný není ani poslanecký klub ČSSD. "Nevím, proč by se mělo vyvlastňovat v zájmu soukromých subjektů," řekl poslanec ČSSD Jaromír Schling.
0 komentářů
přidat komentář